Toiminta

Toimisto ja kirjasto

Turun Science Fiction Seura ry (TSFS) on aktiivinen, monipuolista toimintaa järjestävä scifin, fantasian ja muun spekulatiivisen fiktion harrastajille tarkoitettu yhdistys, jolla on pitkät perinteet.

TSFS:n toiminnan ydin on sen toimitila Terrakoti, jonka se jakaa viiden muun seuran kanssa. Koronatilanteen salliessa TSFS päivystää Terrakodilla sisarseuransa Tutkan (Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti) kanssa joka torstai klo 17-18 ja jatkaa kuudesta eteenpäin Varjomafia-hengailuillassa. Näissä kaikille scifin ja fantasian harrastajille avoimissa illanvietoissa voi jutella rennosti sf/f:sta, kirjallisuudesta, elokuvista, sarjakuvista ja kaikesta muusta mahdollisesta sekä tutustua muihin turkulaisiin harrastajiin.

Huomaathan, että korona-aika on tuonut muutoksia livetapahtumiin, ja tällä hetkellä Varjomafiat järjestetään joko Yliopistonmäellä Feeniks-kirjaston edessä tai etänä Varjisjuttuja-Discord-palvelimella.

Terrakodilla sijaitsee TSFS:n ja Tutkan kirjasto, josta kummankin seuran jäsenet voivat lainata scifiä, fantasiaa ja tietokirjallisuutta useilla kielillä. Toimistolla ovat luettavissa myös kaikki Suomessa ilmestyvät sf/f-lehdet.

Muut Terrakodilla majailevat seurat ovat Turun yliopiston rooli- ja strategiapeliseura Tyrmä ry, Academic Nintendo Club ry (ANC) sekä anime- ja mangaseura Senpai ry, jotka järjestävät tapahtumiaan Terrakodilla eri viikonpäivinä. Katso kunkin seuran päivystyspäivät ja tarkempia tietoja Terrakodin verkkosivuilta.

Terrakoti sijaitsee osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4-6, 20500 Turku, Yo-talo B:ssä. Terrakodille löytää samalta pihalta kuin Proffan kellari -opiskelijabaariin, Turun kauppakorkeakoulua vastapäätä. Sisäänkäynti on vihreän B-talon seinustalla ”Osakuntasali ja B-talon 1. kerros” -kyltin alla. Terrakoti on oikealle avautuvan käytävän varrella, Osakuntasalin jälkeen heti vasemmalla.

Tapahtumat

Atonova 4 -tapahtuma pidettiin 21.8.2021, jolloin jaettiin palkinnot Atoroxista ja Nova-kirjoituskilpailusta sekä Finfar ry:n Spefigradusta. Ohjelmassa päätti Atorox- ja Nova-paneelikeskustelu. Tilaisuus striimattiin ja tallenne on katsottavissa kokonaisuudessaan Atonovan Youtube-kanavalla.

TSFS osallistuu vuosittain Turun kansainvälisille kirjamessuille, joilla se vastaa turkulaisten sf/f-yhdistysten yhteisestä osastosta. Siitä on muodostunut monien mielestä yksi messujen kotoisimmista kohteista, ja koronattomina aikoina se olikin suosittu levähdyspaikka sohvineen ja kahvitteluineen. Monina vuosina osastolla oli omana ohjelmanaan sarjakuvapiirtäjien ja kirjailijoiden vierailuja. Tänä vuonna kirjamessut pidettiin 1.-3.10.2021 Kiitokset kaikille kävijöille hyvistä messuista!

Finncon on Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä tieteiskirjallisuus- ja fantasiatapahtuma, jonka kävijämäärä on jo pitkään liikkunut tuhansissa. TSFS on osallistunut yhdessä Tutkan kanssa coneihin pitämällä myyntipöytää sekä palkintojenjako-ohjelmaa. Finnconia järjestämässä seura on ollut 1999, 2003 ja 2011 pääjärjestäjänä ja 2018 yhteistyötahona.

Muu fandom-toiminta

TSFS:llä on oleellinen rooli myös kansallisen tason fandom-toiminnassa ja yhdistys on mukana jakamassa useampaakin sen peruskiviin kuuluvaa palkintoa.

Näistä vanhin on vuosittain parhaalle kotimaiselle sf/f-novellille myönnettävä Atorox-palkinto. Palkinnon avulla pyritään kannustamaan kotimaisia sf/f-kirjoittajia ja lisäämään alan tuntemusta. TSFS on jakanut Atorox-palkintoa jo vuodesta 1983 lähtien ja se on erittäin arvostettu suomalaisten alan kirjoittajien parissa.

Nova puolestaan on TSFS:n, STk:n ja Tutkan järjestämä jokavuotinen, palautteellinen novellikilpailu scifin ja fantasian kirjoittajille. Kilpailun tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa sf/f-kirjoittajakenttään uusia nimiä. Vuonna 2021 kilpailu järjestettiin jo 22. kerran.

Noviisi on Novan 13-17-vuotiaille nuorille suunnattu versio, joka järjestetään noin joka toinen vuosi. Kilpailun järjestävät nykyisin yhteistyössä Tutka, STk ja TSFS, ja vuonna 2019 Noviisi pidettiin jo seitsemännettä kertaa. Tällä hetkellä Noviisi etsii uutta kisasihteeriä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä kabinetti@lists.utu.fi.

TSFS hallinnoi myös scifi-sähköpostilistaa, joka on koko Suomen fandomin yhteinen tiedotus- ja keskustelulista. Listalle voi liittyä kuka tahansa kiinnostunut lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen scifi-subscribe [at] tsfs [piste] fi.

Jos olet kiinnostunut siitä, mitä TSFS teki vuonna 2020, löytyy verkosta myös kevätkokouksessa 2021 hyväksytty yhdistyksen vuoden 2020 toimintakertomus.

Spefilukupiiri

Turun pääkirjastolla pyöri vuosina 2013-2020 spefilukupiiri, jossa luettiin niin scifiä, fantasiaa kuin kauhuakin genrerajoihin takertumatta. Vuodesta 2014 vuoteen 2020 TSFS:stä toimi toisena lukupiirin järjestäjistä.

Spefilukupiiri kokoontui kerran kuussa kello 18.00-19.30 Turun pääkirjaston Ideahuoneessa, Café Siriuksen yläkerrassa. Piiriin olivat tervetulleita kaikenikäiset oudosta kirjallisuudesta kiinnostuneet. Tapaamiset olivat rentoja, eikä kirjoja analysoitu niissä ryppyotsaisesti.

Spefilukupiirin yhteyshenkilönä ja vetäjänä toimii koko sen historian ajan Pasi Karppanen.

Maaliskuusta heinäkuuhun 2020 piiri oli poikkeuksellisesti tauolla kirjastojen ollessa koronaviruksen vuoksi suljettuina. Vuoden aikana kirjoja luettiinkin piirissä vain puolet normaalista määrästä, ja koronavirus oli myös osasyy piirin lopettamiseen syksyllä 2020.