Tom Ölander -kokoelma

Siirry kokoelmasivulle

Tom Ölander (1945-2002), jota ulkomailla usein kutsuttiin ”Finland’s Mr Science Fictioniksi”, oli yksi suomalaisen sf/f-fandomin perustajista. Hänellä oli yhteyksiä sf/f-harrastajiin ympäri maailmaa jo ennen kuin Suomessa oli järjestäytynyttä sf/f-harrastustoimintaa. Suomalaisen fandomin alkuaikoina hän toimi monen kotimaisen sf/f-lehden avustajana mm. kirjoittaen lehtiin uutisia ja ulkomaisten fanzineiden arvosteluja.

Yhteyksien rakentaminen suomalaisen ja ulkomaisen fandomin välille oli Tomille tärkeää. Hän osallistui sf/f-tapahtumiin ympäri Eurooppaa ja innosti muita suomalaisia mukaan matkoilleen. Esimerkiksi hänen järjestämistään sf-matkoista mainittakoon matka Unkarin Euroconiin vuonna 1988.

Tom Ölanderin voidaan sanoa olleen suomalaisen con-perinteen käynnistäjä. Vaikka ensimmäinen sf/f-kongressin mitat täyttävä tapahtuma järjestettiin Suomessa jo vuonna 1969, juurtui con-idea Suomeen kunnolla vasta vuonna 1982 järjestetyn KingConin yhteydessä. KingCon oli suomalais-ruotsalainen yhteistapahtuma. Conin ensimmäinen osuus järjestettiin Tukholmasta Helsinkiin matkaavalla lautalla, ja Helsingissä tapahtuma siirtyi Vanhalle ylioppilastalolle. Tom vastasi conin järjestelyistä Suomen päässä. Vuonna 1986 Tom toimi ensimmäisen Finnconin järjestelytoimikunnan puheenjohtajana.

Vuonna 1985 Tom kutsuttiin kunniavieraaksi Tampereella järjestettyyn TamConiin, ja muutamaa vuotta myöhemmin hän oli yhdessä John Brunnerin ja Martin Tudorin kanssa kunniavieraana Finncon 1989:ssä. Vuoden 1987 sf/f-maailmanconissa Conspiracyssa, joka pidettiin Bringhtonissa Englannissa, Tom Ölanderille myönnettiin ”World SF Special President’s Award” -palkinto.

Samainen World SF -järjestö myönsi hänelle vielä toisenkin palkinnon seuraavana vuonna. Tuolloin hänelle annettiin ”World SF President’s Award for Independence of Thought in the Field of Science Fiction” -palkinto. Tom Ölanderin vaikutus suomalaiseen sf/f-kenttään oli valtava. Koska hän oli vaatimaton ihminen eikä koskaan tehnyt itsestään ja saavutuksistaan suurta numeroa, hänen nimensä jäi kuitenkin varsinkin uudemman polven harrastajille vieraaksi.

Tom Ölanderin scifilehtikokoelma oli yksi maamme suurimpia. Hänen kokoelmansa kattoi kolmisen tuhatta erilaista lehteä ympäri maailmaa; joukossa oli niin ammattimaisia lehtiä kuin fanien itse tekemiä ns. fanzineita. Vuonna 2000, kaksi vuotta ennen kuolemaansa, hän lahjoitti kokoelmansa TSFS:lle. Vuonna 2021 kokoelma siirtyi tilahaasteiden takia Kansalliskirjaston arkistoon asianmukaisen säilytyksen takaamiseksi.