Esitys kevätkokoukselle 24.04.2022
Yhdistyksen tavoite
Turun Science Fiction Seura ry. (TSFS) on vuonna 1976 perustettu yhdistys, jonka toiminnan tavoitteena on edistää science fiction- ja fantasiakulttuurin (sf/f) tuntemusta, erityisesti suomenkielisen korkeatasoisen tieteiskirjallisuuden kirjoittamista ja julkaisemista, korkeatasoisen vieraskielisen alan kirjallisuuden kääntämistä ja julkaisemista suomeksi sekä edistää alan harrastajien välistä yhteydenpitoa ja vuorovaikutusta.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura hankkii ja ylläpitää yhteyksiä muihin vastaaviin kotimaisiin ja ulkomaisiin yhdistyksiin, järjestää yleisö- ja jäsentilaisuuksia, osallistuu erilaisiin tapahtumiin, järjestää kirjoituskilpailuja, jakaa vuosittain Atorox-palkinnon parhaalle edellisenä vuonna ensimmäistä kertaa julkaistulle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille, julkaisee jäsenlehti Spiniä ja ylläpitää voittoa tavoittelematta omaa kirjastoa.
Hallinto
Turun Science Fiction Seura ry:n hallituksen muodostivat vuonna 2021 Juhani Mönkkönen (puheenjohtaja, kortisto- ja www-vastaava, Finncon-yhdistys ry. -yhteyshenkilö), Anna Mattila (varapuheenjohtaja, Spinin päätoimittaja), Katja Juusela (sihteeri, Atorox-, kirjasto-, arkisto-, postitus- ja toimistovastaava), Kari Pahula (taloudenhoitaja) ja Timo Hellman (hallituksen jäsen).
Tämän lisäksi hallituksen ulkopuolisina toimihenkilöinä toimivat Antti Kautiainen (toiminnantarkastaja), Anniina Ouramaa (varatoiminnantarkastaja), Leila Paananen (varastovastaava) ja Kirsi Saaros (Nova-sihteeri). Hallituksen apuna työskenteli myös Spin-lehden toimituskunta, joka kokoontui jokaisen numeron suunnittelua varten. Spinin toisesta numerosta alkaen Spinin uusi päätoimittaja oli Amanda Suomi.
Vuonna 2021 hallitus kokoontui yhteensä 13 kertaa. Yleiskokouksia järjestettiin kaksi: kevätkokous 25.4. ja syyskokous 7.11. Kevät- ja syyskokouksissa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.
Vuonna 2021 yhdistyksen jäsenmaksu oli 15 euroa. Nuorisojäsenmaksu oli 7 euroa, ja se sisältää kaikki jäsenedut. Spinitön jäsenyys, joka sisältää kaikki jäsenedut lukuun ottamatta jäsenlehti Spiniä, oli 5 euroa. Myös perhejäsenyyden hinta oli 5 euroa. Spinin pystyi tilaamaan myös ilman jäsenyyttä. Hinta oli tällöin 22 euroa. Kannatusjäsenyyden hinta oli 50 euroa, eikä se sisällä varsinaisia jäsenetuja.
Vuoden 2021 lopussa seuralla oli 72 varsinaista jäsentä, 5 hallituksen jäsentä, jotka ovat vapautettuja jäsenmaksusta, 3 kunniajäsentä, 2 perhejäsentä ja 1 nuorisojäsen. Spinitön jäsenyys -kategoriaan kuuluvia oli 9. Yhteensä jäseniä oli siis 92.
Seuran jäsenet saivat vuonna 2021 jäsenalennuksia seuraavista turkulaisista liikkeistä: Alfa Antikva, Brahen antikvariaatti, Cybernet, Fantasiapelit, Peltolan antikvariaatti, Turun Elokuvadivari ja Turun Sarjakuvakauppa.
TSFS:n tiedotuksessa ja tapahtumien järjestämisessä korostuivat sähköiset yhteydenpitokanavat. Tiedotus hoidettiin seuran sähköpostilistan, verkkosivujen, Facebookin ja Twitterin avulla. Varjisjuttuja-Discord-palvelin toimi TSFS:n ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n (Tutka) yhteisenä, tärkeänä viestintäkanavana, ja sillä järjestettiin sosiaalista toimintaa. Spiniä ja Verkko-Spiniä käytettiin tiedotukseen mahdollisuuksien mukaan, milloin ilmestymisaikataulu salli sen.
Seurayhteistyö
TSFS:llä on ollut toimitila Terrakotina tunnetulla toimistolla Yo-taloilla vuodesta 2000 lähtien. Nykyiset toimitilat sijaitsevat Yo-talo B:ssä osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4-6 B. TSFS on yksi kolmesta suurimmasta vuokranmaksajasta, sekä yksi viidestä Terrakodin yhteydessä olevien varastotilojen käyttäjästä. Terrakodin muodostavat tällä hetkellä TSFS:n ohella Tutka, Turun yliopiston rooli- ja strategiapeliseura Tyrmä ry, Turun anime- ja mangaseura Senpai ry, Academic Nintendo Club ry (ANC) ja Föreningen för underliga intressen vid Åbo Akademi r.f. (FUI).
Terrakodilla oli pitkään olennainen rooli turkulaisten sf/f-, anime- sekä rooli- ja videopeliharrastajien yhteisenä olohuoneena, jossa seurat päivystivät viikoittain ja järjestivät aktiivisesti yhteistapahtumia. Kun yhdistysten jakama Terrakoti tyhjeni pandemian takia vuonna 2020, yhteisöllisyys on kuitenkin kantanut etätapahtumien aikaan poikkeusoloissa. Olipa kyse sitten kirjastosta tai peleistä, pysyvä toimitila on joka tapauksessa edellytys TSFS:n ja muiden Terrakoti-seurojen monipuoliselle toiminnalle myös tulevaisuudessa.
Terrakodin sijaan valtaosa torstaisista päivystyksistä, joihin TSFS osallistuu, pidettiin etänä Varjisjuttuja-palvelimella ja hyvällä säällä ulkoillen. Päivystyksissä ja niihin liittyvissä illanvietoissa saattoi siis edelleen tutustua yhdistysten toimintaan sekä tavata muita turkulaisia ja muualla Suomessa asuvia sf/f-harrastajia.
TSFS:llä ja Tutkalla on yhteinen Terrakodilla sijaitseva kirjasto, jonka laajuus on yli tuhat teosta ja joka sisältää kotimaista ja ulkomaista tieto- ja kaunokirjallisuutta. Kirjastoa kasvatetaan kustantajilta saatavin arvostelukirjoin, lahjoituksin ja hankinnoin. Kokoelmiin päätyvät myös lehtivaihdolla hankitut sf/f-lehdet sekä seurojen tilaamat lehdet. Seuroilla on myös yhteiset kirjakirppis- ja -kierrätyshyllyt. Terrakodin sulkeuduttua kirjaston käyttömahdollisuus taattiin jäsenille kesän ja syksyn ulkoilmapäivystysten ja -Varjomafioiden yhteydessä.
TSFS:llä ja muilla Terrakoti-seuroilla on yhteisesitteitä, joita jaetaan toiminnasta kiinnostuneille. TSFS:llä ja Tutkalla on myös yhteisiä postikortteja seurojen sosiaalisten medioiden osoitteilla varustettuna. Terrakoti-yhteistyön helpottamiseksi on myös koottu yhteinen päivystäjän kansio, joka sisältää muun muassa yhteystietoja, ohjeita jäseneksi liittämisestä ja tietoja eri seurojen kirjastokäytännöistä.
Syyskuun puolivälissä TSFS oli mukana järjestämässä Terrakodin avoimia ovia ja pihoja. Turun yliopiston ylioppilaskunnan avajaiskarnevaalien yhteydessä pidetyn kuusipäiväisen tapahtuman aikana Terrakoti-seurojen toimintaa tehtiin tutuksi uusille opiskelijoille ja rekrytoitiin seuroihin jäseniä. Viikko avattiin Terrakodin ja Osakuntien yhteisellä tapahtumalla, joka houkutteli paikalle mukavasti uusia kasvoja. Avajaiskarnevaaliedustuksen lisäksi yhdistykset olivat mukana Study In Turku -messuilla.
Kukin Terrakodin seuroista on nimennyt toimistovastaavan, ja he kokoustavat noin kerran kuussa parantaakseen seurojen välistä yhteistyötä. Terrakodin hallituksilla on myös yhteinen Discord-palvelin, jota käytetään seurojen väliseen kommunikaatioon sekä kokoustamiseen silloin, kun kokoukset kasvotusten eivät ole mahdollisia.
Seura on yhteydessä muihin alan yhdistyksiin ja harrastajiin ympäri Suomea, ja sillä oli edustajia sf/f-seurojen kansallisessa yhteistyökokouksessa, joka järjestettiin vuonna 2021 helmikuussa Suomalainen fandom -Discord-serverillä. Kokouksessa seura esitteli toimintaansa ja projektejaan sekä kuuli muiden seurojen suunnitelmista.
Spin
Spin on TSFS:n julkaisema, vuodesta 1977 ilmestynyt Suomen vanhin sf/f-lehti. Lehden sisältöön kuuluu muun muassa kotimaisia ja ulkomaisia sf/f-novelleja sekä arvosteluja ja artikkeleita kirjoista, elokuvista, sarjakuvista ja muista sf/f-kenttään liittyvistä asioista.
Vuonna 2021 Spinin päätoimittajana vuoden ensimmäiselle numerolle toimi Anna Mattila, ja toisen numeron parissa päätoimittajana aloitti Amanda Suomi. Lehden taittajana toimi Alisa Olkinuora ja toimitussihteerinä Suvi Kauppila. Lisäksi Spinillä oli vakituinen toimituskunta, jonka kesken lehden tekemisen vastuualueet jaettiin. Spinillä oli käytössään myös joukko vapaaehtoisia kirjoittajia, kääntäjiä ja kuvittajia.
Spiniä tehtiin vuonna 2021 kaksi numeroa, joista toisen julkaisu viivästyi hieman niin, että se postitettiin vasta aivan alkuvuodesta 2022. Numeron 1/2021 painopaikka oli turkulainen X-Copy Oy ja numeron 2/2021 turkulainen Painosalama. Spinin 1/2021 painosmäärä oli 160 kpl (52 sivua) ja 2/2021 150 kpl (56 sivua). Numeron 1/2021 teema oli luonto ja utopia ja numeron 2/2021 sateenkaarispefi.
Spinin verkkoversio ilmestyy osoitteessa https://verkkospin.wordpress.com. Verkkolehden 1/2021 teemana oli aika ja avaruus, ja lehdessä 2/2021 jatkettiin paperilehden luonto ja utopia -teemalla. Vuoden viimeinen numero 3-4/2021 taas yhdisti teemoikseen cyberpunkin ja sateenkaarispefin. Spin on myös Twitterissä ja Instagramissa handlella @spinlehti.
Vuonna 2021 Spinissä julkaistiin ennen julkaisemattomia kotimaisia novelleja, joita myös haettiin avoimella novellihaulla. Numerossa 1/2021 julkaistiin haun tuloksena kolme ilmastonmuutosteemaista novellia, Riku Lehtimäen Utopian kääntöpuolella, Sanna Tolmusen Lokki ja drobotti sekä Pihla Tammiston Ja järvikin kerran jäätyy. Numeroon 2/2021 valittiin julkaistavaksi novelliksi vuoden 2021 Nova-voittaja, Mirjami Sirénin Fuuga.
Vuonna 2021 Spin postitettiin jäsenetuna seuran jäsenille ja sillä oli myös kuusi tilaajaa, valtaosa kirjastoja. Koronan vuoksi vuonna 2021 Spin pääsi esille Finnconin ja muiden tapahtumien peruuntumisten takia vain Turun kirjamessuilla. Niinpä irtonumeromyynti oli vähäistä, vaikka irtonumeroita markkinoitiinkin runsaasti sosiaalisessa mediassa.
Spinillä on TSFS:n verkkosivuilla arkisto, joka sisältää kaikkien lehden numeroiden sisältötiedot sen historian alusta lähtien. Arkisto sijaitsee tällä hetkellä TSFS:n verkkosivuilla. Arkiston tarkoitus on arkistoimisen lisäksi olla avuksi niille, jotka ovat kiinnostuneita ostamaan yhdistykseltä lehden vanhoja numeroita tai tutustumaan lehden historiaan muuten. Spinin fyysistä lehtiarkistoa säilytetään Terrakodilla.
Kirjoituskilpailut ja tunnustukset
Science fictionin, fantasian ja muun spekulatiivisen fiktion edistämiseen vihkiytyneenä seurana TSFS järjestää vuosittain Nova-kirjoituskilpailun sekä palkitsee parhaan edellisenä vuonna julkaistun novellin Atorox-palkinnolla. Tämän lisäksi yhdistys kuuluu Novan nuoremman sisaruksen eli Noviisi-kirjoituskilpailun järjestäjiin. Kilpailujen ja palkinnon myöntämisen tarkoituksena on tuoda näkyvyyttä suomalaiselle sf/f-kirjallisuudelle sekä haastaa ja innostaa alan kirjoittajia.
Atorox 2021
Atorox on TSFS:n vuodesta 1983 jakama kirjallisuuspalkinto, joka myönnetään parhaalle edellisenä vuonna julkaistulle kotimaiselle sf/f-novellille. Palkinto on nimetty nimimerkki Outsiderin (Aarne Haapakoski, 1904–1961) luoman Atorox-robottihahmon mukaan. Atorox on maamme vanhin tieteiskirjallisuuspalkinto ja se on erittäin arvostettu suomalaisten tieteis- ja fantasiakirjoittajien parissa. Voittaja valitaan äänestyksellä, johon kuka tahansa voi osallistua.
Atoroxin esiraati, johon kuuluivat vuonna 2021 Thua Aalto, Pyry Palermo, Linnea Peurakoski, Nea Similä, Leila Paananen ja Katja Juusela, luki kilpailua varten kaikki edellisenä vuonna ilmestyneet kotimaiset sf/f-novellit. Vuonna 2021 Atorox-vastaavan tehtävässä aloitti Katja Juusela, jota avusti aiempien vuosien Atorox-vastaava Anna Mattila.
Esiraati ja yleisö valitsivat lopulliselle äänestyslistalle 23 novellia, joista seurojen ja muiden vastaavien tahojen nimeämät raadit ja yksityishenkilöt valitsivat voittajan. Atorox-äänestykseen ilmoittautui 108 henkilöä ja lopulliseen äänestykseen osallistui 84 henkilöä; sekä äänestäjäksi ilmoittautuneiden että lopulliseen äänestykseen osallistuneiden määrä nousi aavistuksen verrattuna vuoteen 2020, mutta äänestysprosentti laski hiukan. (Vuonna 2021 78 %, vuonna 2020 79,8 %.)
Atorox-palkinnon voitti Reetta Vuokko-Syrjäsen novelli Neljäs porsas (Kosmoskynä 1/20), toiselle sijalle tuli Maiju Ihalaisen Parsija, etsijä, kaikkien toiveiden täyttäjä (Portti 4/2019) ja kolmanneksi tuli Magdalena Hain Hemmetin nimeen, Ruu! (Kuolleiden kirja (Uhriniituntakainen, #2), Karisto). Palkinto oli Vuokko-Syrjäselle toinen perättäinen. Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin hybridimuotoisena Atonova-tapahtumassa 21.8.
Voittajanovellin kirjoittajalle annetaan perinteisesti savesta poltettu Atorox-robotin pää, jonka valmistaa keraamikko Carola Gunell pohjaten Ami Hauhion (1912–1955) Atorox-robottikuvitukseen. Koronapandemian takia sekä vuoden 2020 että 2021 palkintopatsaat luovutettiin Atonova-tapahtumassa.
Nova 2021
Nova on valtakunnallinen kirjoituskilpailu, jonka TSFS järjestää vuosittain yhdessä Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n (Stk) ja Tutkan kanssa. Kyseessä on palautteellinen sf/f-novellinkirjoituskilpailu, jonka tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa sf/f-kirjoittajakenttään uusia nimiä. Kisa on tarkoitettu kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta.
Jo 22. kerran järjestettyyn kilpailuun lähetettiin yhteensä 161 tekstiä ja sen tuomaristoon kuuluivat vuoden 2020 Nova-voittaja Anna Ojalahti, Spinin päätoimittaja ja kirjabloggaaja Anna Mattila, kirjailija Milka Hakkarainen, kirjailija Mikko Rauhala ja kriitikko Teemu Korpijärvi. Kilpailun tulokset julkistettiin Atonova-tapahtumassa 21.8.2021.
Kilpailun voittajaksi ylsi kauniaislainen Mirjami Sirén novellilla Fuuga. Toisen sijan sai Rovaniemeltä kotoisin oleva Tenka Issakainen novellilla Lüderitzin kisälli. Kolmanneksi tuli helsinkiläinen Jyrki Pitkä novellilla Tähtilaivan lapsi.
Vuonna 2021 Nova-sihteerinä toimi Kirsi Saaros ja sen esiraadissa olivat Camilla Kantola, Tero Aalto, Leila Paananen ja Pirja Hyyryläinen.
Noviisi
Toinen TSFS:n toistuvista kirjoituskilpailuista on 13–17-vuotiaille suunnattu sf/f-novellien kirjoituskilpailu Noviisi, jonka TSFS järjestää yhteistyössä Tutkan ja Stk:n kanssa. Koska uutta kisasihteeriä ei onnistuttu löytämään, kilpailu päätettiin pistää tauolle.
Tapahtumat
Finncon 2021
Koronapandemian vuoksi scifi- ja fantasiatapahtuma Finncon 2021 peruttiin. TSFS oli suunnitellut olevansa mukana tapahtumassa ja suunnitelmissa on osallistuminen taas seuraavina vuosina, kun Finncon pidetään.
Atonova 4
TSFS ja Tutka järjestivät yhdessä neljännen Atonova-tapahtuman Turku-salissa 21.8.2021. Tapahtumassa jaettiin Nova 2021 -kirjoituskilpailun palkinnot sekä Atorox-kunnianosoitus ja paljastettiin virallisesti Atorox-patsaan uusi ulkoasu, josta keraamikko Carola Gunell oli kertomassa. Atorox 2020:n palkintopatsas, jota ei päästy jakamaan edeltäneenä vuonna, luovutettiin vuoden 2020 voittajalle Reetta Vuokko-Syrjäselle, joka piti palkintopuheen. Samassa tilaisuudessa jaettiin lisäksi Finfar ry:n Spefigradu-palkinto edellisvuoden parhaalle spekulatiivista fiktiota käsitelleelle pro gradu -työlle. Tilaisuuden päätti paneeli, jossa Reetta Vuokko-Syrjänen, Anna Mattila, Katja Juusela ja Mikko Rauhala keskustelivat Atoroxin ja Novan merkityksestä suomalaisella spefikirjoittajakentällä. Paikan päälle Atonovaan oli kutsuttu vain palkintojensaajat, ja muuten tilaisuus striimattiin Youtubeen. Striimillä oli enimmillään 38 yhtäaikaista katsojaa.
Turun Kirjamessut
TSFS pääsi osallistumaan Turun kirjamessuille vuonna 2021 jäsenlahjoitusten avulla. TSFS:n organisoima Turun sf/f-fandomin yhteisosasto keräsi kiinnostusta mutta kirjamessujen vähäisempi kävijämäärä ja messujen painopisteen siirtyminen pois kirjallisuudesta näkyivät yhdistyksen heikompana tuloksena. Uusia jäseniä messuilta saatiin, mutta aiempiin vuosiin nähden vähemmän. Koronapandemian ja osaston pienuuden vuoksi kahvitarjoilua ei voitu järjestää aiempien vuosien tapaan, mutta suosittu kirjakirppis oli jälleen osana osastoa. Lisäksi osastolla tehtiin yhteistyötä tamperelaisen sf/f-pienkustantamon Vaskikirjojen kanssa.
Varjomafia ja elokuvailtatoiminta
TSFS:n ja Tutkan yhteinen Varjomafia on kaikille avoin viikoittainen scifi- ja fantasiahenkinen keskusteluilta Terrakodilla. Vuosien saatossa Varjomafiasta on muodostunut merkittävä kanava etenkin nuorempien harrastajien mukaan tulolle Terrakodin toimintaan. Koska Varjomafiat ovat pääsääntöisesti alkoholittomia, yhdistystoiminnan on sen kautta löytänyt myös moni sellainen, joka ei koe baari-iltoja omakseen.
Vuoden 2021 poikkeusoloissa Varjomafia pidettiin useimmiten virtuaalisesti Discordissa. Pandemiatilanteen ollessa parempi Terrakotia ja muita tiloja hyödynnettiin Varjomafioiden pitämiseen. Kesällä järjestettiin myös Aurinkovarjomafioita, eli kokoonnuttiin väljästi ulkotiloihin piknik-hengessä.
Yksi yhdistyksen perinteistä ovat myös Tutkan kanssa yhteiset Varjomafia-elokuvaillat, jotka järjestettiin vuonna 2021 virtuaalisina tai Terrakotia väljempiä tiloja hyödyntäen. ”Varjisleffa”-nimekkeellä kulkevissa elokuvailloissa jäsenistötoiveita otettiin suurissa määrin huomioon. Jäsenet saivat myös äänestää vaihtoehdoista elokuvia katsottavaksi. Ideana elokuvailloissa on katsoa joukolla uudempia ja vanhempia genren klassikoita, joiden löytämisessä auttoi Vaskikirjastojen monipuolinen elokuvatarjonta. Teemoina oli muun muassa lapsuuden animaatiohelmet maaliskuussa ja toukokuussa, dokumentit huhtikuussa, romanttinen fantasia heinäkuussa, muukalaiskohtaamiset syyskuussa ja urbaani toimintasarjakuvaelokuva marraskuussa.
Tämän lisäksi yhdistys järjesti vuonna 2021 halloweenin juhlistusta tukeneen erillisen elokuvamaratonin, jonka teemana oli tällä kertaa klassinen kauhu. Maraton järjestettiin turvaväleistä huolehtien yliopiston tiloissa Quantumin auditoriossa, ja elokuvina olivat Creature from the Black Lagoon (1954), Picture of Dorian Gray (1945) ja kymmenminuuttinen Frankenstein-filmatisointi vuodelta 1910.
Elokuvateatterit olivat pitkälti suljettuina, mutta syyskuussa päästiin katsomaan paikalliseen itsenäiseen elokuvateatteriin Kino Dianaan Frank Herbertin klassikkokirjaan perustuva uusi Dyyni-elokuva.
Muu toiminta
TSFS:n toiminnasta valtaosa pidettiin edelleen virtuaalisena. Niissä tapahtumissa, jotka pystyttiin järjestämään kasvotusten, pidettiin huolta turvallisuudesta esimerkiksi turvavälein ja hygienian merkityksestä muistuttamalla. TSFS:n toiminta oli lukuisille jäsenille tärkeä henkireikä muutoin yksinäisenä eristäytymisaikana.
Lukupiiritoimintaa järjestettiin monipuolisesti: Alkukeväästä saatiin päätökseen TSFS:n ja Tutkan julkaiseman Nova 2018 -antologian läpi käynyt lukupiiri. Tämän jälkeen paikallinen Atorox-raati luki kevään mittaan Atoroxin äänestyslistalle nousseet novellit ja kokoontui viikottain keskustelemaan niiistä. Syksyn teemalukupiirissä osallistujat taas valitsivat luettavakseen eri kertojen teemoihin liittyvän teoksen ja keskustelivat siitä tapaamisessa. Syyskuun tapaamisen teemana oli utopia ja joulukuussa tutkailtiin naisnäkökulmaa spefiin.
Vuonna 2020 alkanutta kuunnelmapiiriä pidettiin vuonna 2021 neljä kertaa Yle Areenaa hyödyntäen, mutta vähäisen osallistujamäärän vuoksi toiminta päättyi vuoden lopussa. Alkuvuodesta loppuun kuunnellun Ursula K. Le Guinin Pimeyden vasemman käden (1993) ohella kuunneltiin erilaisia arkistojen helmiä, kuten Uljas uusi maailma (1988).
Maaliskuussa 2021 järjestettiin toista kertaa Maailmanrakennusiltama virtuaalisena seminaarina. Ohjelmaa oli monipuolisesti: yksi seuran jäsenistä kertoi maailmansa hahmoista, ja kaksi hallituslaista piti alustukset eliöiden ja jumaluuksien luomisista. Osallistujia oli hyvä määrä tapahtuman kokoon nähden ja keskustelua heräsi kiitettävästi.
Toukokuussa 2021 järjestettiin perinteinen divarikierros ensimmäistä kertaa keväällä pyöräretken muodossa. Myös tuttuun tapaan syksyllä pidettiin oma divarikierroksensa. Tapahtuman tavoitteena on tutustuttaa jäsenistö paremmin Turun antikvariaatteihin, ja se on pienimuotoisuudestaan huolimatta pidetty jäsenistön keskuudessa.
Talous
Seuran talous toimii voittoa tavoittelemattomalta pohjalta. Saadut tulot käytetään seuran toimintaan ja Spin-lehden julkaisemiseen. Talous perustui vuonna 2021 jäsenmaksuihin, varainhankintaan ja avustuksiin, joiden avulla tulos kohosi 1200 euroa voitolle. Summa riittää juuri tasaamaan edellisvuoden 1200 euron tappion. Suurilta osin tämä oli Turun kaupungin 450 euron toiminta-avustuksen ja Luonto-Liiton 500 euron Spin-yhteistyön ansiota.
Vaikka Finnconia ei järjestetty, tuloja kertyi Kirjamessujen lisäksi esimerkiksi jäsenlahjoituksista. TSFS ja Tutka saivat lahjoituksena suuren määrän kirjoja, joiden myynti niin jäsenistölle kuin antikvariaatteihin toi tavanomaisen kirjakirppiksen päälle kiitettävästi tuloja. Spinin mainosmyynti auttoi myös kattamaan lehden paino- ja postituskuluja.
Vuonna 2021 yhdistyksen tulopohjasta muodostivat jäsenmaksut (25 %) ja avustukset (22 %) lähes yhtä suuren osan. Näiden jälkeen tärkeimpinä tulonlähteinä olivat Spinin mainostuotot (17 %), yksityishenkilöiden lahjoitukset (12 %) ja kirjastotuotot (7 %). Menoja syntyi edelleen eniten toimiston vuokrasta (32 %) ja Spinin julkaisukuluista (29 %), joiden jälkeen suurimpia kulueriä olivat kirjamessut (11 %) sekä kilpailut ja palkinnot (10 %).
Jäsenmaksutulot on saatu pidettyä samalla tasolla muutamat viime vuodet, vaikka vuonna 2021 uusien jäsenten saaminen mukaan toimintaan oli edelleen haastavaa, koska ihmisten välinen kohtaaminen väheni huomattavasti pandemian aikana. Samasta syystä Terrakoti-toimiston käyttömahdollisuudet olivat rajalliset, mutta siitä kuitenkin maksettiin täysi vuokra.
Yhdistys tekee arvokasta kulttuurityötään nykytilanteen haasteellisuudesta huolimatta, ja toiminnan käynnissä pitäminen pohjaa tällä hetkellä yhdistyksen saamiin avustuksiin ja sen aktiivien tekemään vapaaehtoistyöhön. Tulojen kaventuminen tuo haasteita mm. Terrakodin vuokran maksamiseen ja jäsenille suunnatun Spin-lehden tuottamiseen. Avustusten myötä TSFS on kuitenkin selvinnyt taloudellisesti rankasta korona-ajasta.