Atorox-äänestys

Vaihe 1: Ehdokasasettelu

TSFS:n Atorox-vastaava kerää luettelon kaikista edellisenä vuonna julkaistuista alan novelleista. Jotta äänestäjien ei tarvitsisi lukea kaikkia novelleja, tästä luettelosta valitaan parhaat varsinaiselle Atorox-ehdokaslistalle.

TSFS:llä on esiraati, joka lukee kaikki edellisvuonna ilmestyneet tekstit. Tämä tehdään, jotta kaikilla teksteillä olisi mahdollisimman tasavertaiset mahdollisuudet. Kenellä tahansa yleisön edustajalla on tässä vaiheessa mahdollisuus äänestää listalle omia suosikkejaan.

Osallistuakseen ehdokasasetteluun ei tarvitse olla lukenut kaikkia vuoden aikana ilmestyneitä novelleja. Jos olet lukenut yhdenkin novellin ja katsot, että sille kuuluisi paikka äänestyslistalla, voit ehdottaa novellia. Voit ehdottaa novellia joko äänestyslomakkeella, laittamalla sähköpostia Atorox-vastaavalle tai lähettämällä kirjeen Terrakodin toimistolle. Viestistä tulee käydä ilmi oma nimesi ja äänestämäsi novellin nimi, kirjoittaja sekä julkaisu, josta olet novellin lukenut.

Asioidessasi kirjeitse merkitse kuoreen tunnus ”Atorox”.

Voit ehdottaa samalla kertaa yhtä tai useampaa novellia, ja kaikkia ehdottamiaan novelleja ei tarvitse ilmoittaa yhdellä kerralla. Koska ehdokasasettelu on käynnissä koko vuoden, voit ehdotella novelleja aina sitä mukaa kun löydät uuden, mielestäsi hyvän novellin.

Esiraadin ja fandomin ehdotusten perusteella ehdokaslistalle valitaan 20-30 novellia. Tämän jälkeen päästään varsinaiseen äänestykseen.

Vaihe 2: Äänestys

Kuinka pääsen äänestäjäksi?

Äänestää saa kuka tahansa, joka sitoutuu lukemaan kaikki listalla olevat 20–30 novellia. Äänestäjäksi voi ilmoittautua sähköpostitse Atorox-vastaavalle tai kirjeitse Terrakodin toimistolle. Ilmoittautumisviestistä tulee käydä ilmi äänestäjän nimi, yhteystiedot (mieluusti sähköposti) ja halukkuus äänestäjäksi, esimerkiksi näin.


Hei,

haluaisin osallistua Atorox-äänestykseen. Yhteystietoni ovat seuraavat: [lisää yhteystieto]

Terveisin N.N.


Äänestäjäksi pääsee myös ilmoittautumalla jonkin tahon perustamaan Atorox-raatiin. Sf-seurat ja muut vastaavat tahot (kirjoittajafoorumit yms.) voivat koota jäsenistöstään raadin. Seura valitsee ensin yhteyshenkilön, jolle raatilaisiksi haluavat voivat ilmoittautua. Raadin koottuaan yhteyshenkilö ilmoittaa Atorox-vastaavalle raatilaisten nimet ja sähköpostiosoitteet.

Kuinka äänestän?

Äänestäjät saavat kaikki novellit luettavaksi sähköisessä muodossa. Atorox-vastaava jakaa äänestäjille linkin, josta on pääsy novelleihin sekä äänestyslomakkeeseen. Luettuaan kaikki ehdokasnovellit äänestäjä valitsee novelleista ne, jotka hänen mielestään ansaitsisivat voittaa Atorox-palkinnon, ja asettaa nämä novellit paremmuusjärjestykseen. Äänestää saa niin monta novellia kuin haluaa.

Äänestää voi myös sähköpostitse tai kirjeitse. Äänestäjä listaa äänestämänsä novellit paremmuusjärjestyksessä, ja toimittaa listansa sähköpostilla Atorox-vastaavalle tai kirjeitse Terrakodin toimistolle. Asioidessasi kirjeitse merkitse kuoreen tunnus ”Atorox”.

Voittajan valitseminen

Voittaja valitaan instant runoff voting -menetelmällä, jota on käytetty muun muassa Hugo-palkintojenkin valitsemiseen. Ääntenlaskutavalla varmistetaan, että voittajaksi valikoituu se novelli, josta äänestäjät ovat pitäneet kokonaisuudessa eniten, vaikka eivät välttämättä olisi sijoittaneet novellia ensimmäiseksi vaihtoehdokseen.

Atorox-äänestyksen tulosten julkistaminen ja palkintojenjako tapahtuu perinteisesti sf-harrastajien jokakesäisessä Finncon-tapahtumassa. Jos kuluvana vuonna ei järjestetä Finnconia, palkinto jaetaan jollain muulla tapaa.

Lisätietoja

Jäikö jokin epäselväksi? Katso Atoroxin viralliset säännöt (voimassa Atorox 2013:sta lähtien) ja usein kysytyt kysymykset Atoroxista.

Atorox-vastaavana vuoden 2021 Atoroxista alkaen on toiminut Katja Juusela, johon voi ottaa yhteyttä kaikissa Atoroxiin liittyvissä kysymyksissä: atorox2024@tsfs.fi

Atorox-äänestysjärjestelmästä vastaa vuonna 2024 Iida Pyykkönen.