Turun Science Fiction Seura, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti järjestävät palautteellisen science fiction- ja fantasianovellikilpailun Nova 2024.
Alla olevat päivitetyt säännöt koskevat Novaa 2025, mutta kilpailu käynnistyy vasta loppuvuodesta 2024.
Säännöt 2025
- Kilpailu on suunnattu aloitteleville kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta. Omakustanteet ja julkaisut antologioissa eivät ole este osallistumiselle. Atorox-palkinnon voitto ja Portti-novellikilpailun ensimmäinen sija kuitenkin luetaan ansioiksi, joiden jälkeen kirjoittajaa ei voi pitää aloittelijana.
- Kilpailun toimitsijat ja heidän perheenjäsenensä eivät voi osallistua.
- Tekstin maksimipituus on 45 000 merkkiä VÄLILYÖNNIT mukaan lukien (noin 20 liuskaa). Varmista siis, että tekstinkäsittelyohjelmasi laskee merkkimäärään varmasti myös välilyönnit mukaan, koska tämä ei välttämättä ole oletusarvoisesti päällä. Suositeltavaa on, että rivejä sivulla on korkeintaan 30 rivivälin ollessa vähintään 1,5. Fonttikoon on oltava lukukelpoista (n. 12 pts). Marginaalit joka reunasta vähintään 2 cm. Oikeista muotoiluista on mallitiedosto kuvana täällä ja rtf-tiedostona täällä.
- Novellin nimen yhteyteen pitää lisätä nimimerkki, jolla kirjoittaja osallistuu. Oma nimi ei saa ilmetä tiedostosta millään tapaa. Huolehdithan, että käy selvästi ilmi, mikä on novellin nimeä ja mikä nimimerkkiä. Kilpailussa jatkoon päässeiden nimimerkit julkaistaan kilpailun tiedotuksen yhteydessä Turun Science Fiction Seura ry:n verkkosivuilla ja muilla kilpailua järjestävien yhdisysten tiedotuskanavilla. Jatkoon päässeisiin ollaan myös yhteydessä henkilökohtaisesti sähköpostitse.
- Kisaan saa osallistua useammalla kuin yhdellä novellilla, mutta kunkin novellin kanssa tulee käyttää eri nimimerkkiä.
- Novellit tulee kirjoittaa suomeksi.
- Aihe on vapaa, kunhan se liittyy science fictioniin tai fantasiaan.
- Novelli tallennetaan rtf-muodossa (novellin nimi_nimimerkki.rtf).
- Tekstin tulee olla itse kirjoitettu, alkuperäinen ja ennen julkaisematon koskien sekä paperi- että verkkojulkaisuja. Tuomaristo voi harkintansa mukaan hylätä tekstin, joka on osallistunut Novaan jo aiemmin eikä siihen ole tehty merkittäviä muutoksia.
- Itse kirjoitetulla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että tekstin tulee olla osallistujan itsensä luoma. Esimerkiksi tekoälyn tuottaman tekstin käyttäminen koko osallistuvana tekstinä tai osana sitä ei ole sallittua.
- Alkuperäisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä myös fanifiktion rajaamista kisan ulkopuolelle. Tämän katsotaan tarkoittavan tekstejä, jotka on kirjoitettu fiktiivisistä hahmoista tai maailmoista, joiden alkuperäisteosten tekijänoikeudet eivät ole rauenneet. Pastissit vanhoista teoksista tai mytologisten hahmojen käyttö ovat siis sallittuja.
- Esiraati valitsee kisaan toimitetuista teksteistä noin kaksikymmentä finalistia. Valinta perustuu esiraadin jäsenten teksteille antamiin pisteisiin sekä esiraadin enemmistön tahtoon.
- Esiraati tai tuomaristo saa hylätä ohjeiden vastaisesti kirjoitetun tekstin. Rivimääriin, marginaaleihin ja tekstin luettavuuteen siis kannattaa kiinnittää huomiota.
- Kilpailun deadline on perjantaina 28.2.2025 klo 23:59.
- Turun Science Fiction Seura ry. julkaisee voittajatekstin Spin-lehdessä. Tämän jälkeen Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. ja Turun Science Fiction Seura ry. neuvottelevat keskenään muista kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneista novelleista ja julkaisevat tekstejä Kosmoskynä-lehdessä ja Spinissä sekä näiden verkkoversioissa. Parhaat 10 tekstiä pyritään julkaisemaan kilpailuantologiana, joka toteutetaan e-kirjana. Lähettämällä novellin kilpailuun kirjoittaja antaa järjestäjätahoille tekstin käyttö- ja julkaisuoikeuden mainituissa yhteyksissä. Palkitut tekstit saa julkaista muualla vasta vuoden kuluttua kyseisen kilpailun tulosten julkistamisesta. Kilpailun järjestäjät pidättävät oikeuden julkaista kymmenen kärkeen sijoittuneet tekstit kilpailuantologiassa myös tämän aikarajan päätyttyä. Tekstit, jotka eivät ole sijoittuneet kymmenen kärkeen, saa julkaista heti kilpailun tulosten ratkettua.
- Novelleja saa ja on jopa suotavaa muokata palautteen perusteella ennen julkaisua.
Novellin lähettäminen
Novelli lähetetään osoitteeseen novakilpailu(at)gmail(piste)com viimeistään perjantaina 28.2.2025 klo 23:59. Sähköpostin otsikoksi nimimerkki sekä novellin nimi, viestin leipätekstiin osallistujan nimi ja yhteystiedot (osoite), ja novelli sähköpostin liitteeksi rtf-tiedostona muodossa novellin nimi_nimimerkki.rtf.
Tuomaristo
Nova 2024:n tuomaristoon kuuluvat kirjailija Camilla Kantola, kirjailija Mikko Rauhala, vuoden 2023 Nova-voittaja Isto Niemi ja vuoden 2020 Nova-voittaja Anna Ojalahti. Kisassa on esiraati, joka karsii jatkoon pääsevät novellit tuomaristolle. Esiraatiäänet vaikuttavat myös tuomarivaiheessa muodostaen yhden “tuomarin”. Esiraatiin kuuluvat Rinna Saramäki, Uuno Tapper ja Tauno Vainionpää.
Palkinnot
Novelleista palkitaan kymmenen parasta. Voittaja saa 150 euroa, toiseksi tullut 100 ja kolmanneksi tullut 80 euroa. Sijat 4. ja 5. saavat 50 euroa ja sijat 6.–10. saavat 40 euroa. Jos yksi tai useampia sijoja päädytään jakamaan, saattaa tämä vaikuttaa yksittäisiin palkintosummiin.
Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat tarjoaa kilpailussa kolmen kärkeen sijoittuneille kirjoittajille mentorointia. Mentorointi toteutetaan kilpailua seuraavana kalenterivuonna, jolloin palkituilla on mahdollisuus saada 1-3 kertaa palautetta omista novellipituisista teksteistään. Mentori ja palkittu sopivat keskenään tarkemmin mentoroinnin yksityiskohdista.
Voittajat julistetaan Finncon 2024:ssa, joka järjestetään Jyväskylässä 5.–7.7.2024. Kymmenelle parhaalle ilmoitetaan sijoittumisesta etukäteen, jotta he voivat halutessaan saapua palkintojenjakoon. Tuloslista tulee nähtäville Novan sivuille.
Palaute
Henkilökohtaista palautetta annetaan kaksiportaisesti novellin menestymisen mukaan.
- Palkitut novellit (sijat 1–10) saavat palautetta tuomaristolta.
- Esiraadilta tuomaristolle edenneet, mutta sijoittumatta jääneet novellit saavat palautteen esiraadilta.
Lisäksi Novan kotisivuilta löytyy edellisten esiraatien yleispalautteista koostuva kestoyleispalaute, johon on koottu aikaisempien vuosien yleispalautteista yleisimpiä kompastuskiviä ja jossa annetaan yleisluontoisia kirjoitusohjeita. Kestoyleispalautteen sisältö kannattaa kerrata jo ennen oman tekstin lähettämistä kilpailuun, koska se on pätevä muistilista kokeneellekin kirjoittajalle.
Lisätietoja
NOVA-sihteeri Milla Havanka
nova2024 (at) tsfs (piste) fi