Novan viralliset säännöt

Turun Science Fiction Seura, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti järjestävät palautteellisen science fiction- ja fantasianovellikilpailun Nova 2023.

Säännöt 2023

 1. Kilpailu on suunnattu aloitteleville kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta. Omakustanteet ja julkaisut antologioissa eivät ole este osallistumiselle. Atorox-palkinnon voitto ja Portti-novellikilpailun ensimmäinen sija kuitenkin luetaan ansioiksi, joiden jälkeen kirjoittajaa ei voi pitää aloittelijana.
 2. Kilpailun toimitsijat ja heidän perheenjäsenensä eivät voi osallistua.
 3. Tekstin maksimipituus on 45 000 merkkiä VÄLILYÖNNIT mukaan lukien (noin 20 liuskaa). Varmista siis, että tekstinkäsittelyohjelmasi laskee merkkimäärään varmasti myös välilyönnit mukaan, koska tämä ei välttämättä ole oletusarvoisesti päällä. Suositeltavaa on, että rivejä sivulla on korkeintaan 30 rivivälin ollessa vähintään 1,5. Fonttikoon on oltava lukukelpoista (n. 12 pts). Marginaalit joka reunasta vähintään 2 cm.
 4. Novellin nimen yhteyteen pitää lisätä nimimerkki, jolla kirjoittaja osallistuu. Oma nimi ei saa ilmetä tiedostosta millään tapaa. Huolehdithan, että käy selvästi ilmi, mikä on novellin nimeä ja mikä nimimerkkiä.
 5. Kisaan saa osallistua useammalla kuin yhdellä novellilla, mutta kunkin novellin kanssa tulee käyttää eri nimimerkkiä.
 6. Novellit tulee kirjoittaa suomeksi.
 7. Aihe on vapaa, kunhan se liittyy science fictioniin tai fantasiaan.
 8. Novelli tallennetaan rtf-muodossa (novellin nimi_nimimerkki.rtf).
 9. Tekstin tulee olla alkuperäinen ja ennen julkaisematon koskien sekä paperi- että verkkojulkaisuja. Tuomaristo voi harkintansa mukaan hylätä tekstin, joka on osallistunut Novaan jo aiemmin eikä siihen ole tehty merkittäviä muutoksia.
 10. Alkuperäisellä tarkoitetaan tässä yhteydessä myös fanifiktion eli fanficin rajaamista kisan ulkopuolelle. Tämän katsotaan tarkoittavan tekstejä, jotka on kirjoitettu hahmoista tai teoksista, joiden tekijänoikeudet eivät ole rauenneet. Pastissit vanhoista teoksista tai mytologisten hahmojen käyttö ovat siis sallittuja.
 11. Esiraati tai tuomaristo saa hylätä ohjeiden vastaisesti kirjoitetun tekstin. Rivimääriin, marginaaleihin ja tekstin luettavuuteen siis kannattaa kiinnittää huomiota.
 12. Kilpailun deadline on tiistaina 28.2.2023 klo 23:59.
 13. Turun Science Fiction Seura ry. julkaisee voittajatekstin Spin-lehdessä. Tämän jälkeen Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. ja Turun Science Fiction Seura ry. neuvottelevat keskenään muista kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneista novelleista ja julkaisevat tekstejä Kosmoskynä-lehdessä ja Spinissä sekä näiden verkkoversioissa. Parhaat 10 tekstiä pyritään julkaisemaan kilpailuantologiana, joka toteutetaan e-kirjana. Lähettämällä novellin kilpailuun kirjoittaja antaa järjestäjätahoille tekstin käyttö- ja julkaisuoikeuden mainituissa yhteyksissä. Palkitut tekstit saa julkaista muualla vasta vuoden kuluttua kyseisen kilpailun tulosten julkistamisesta. Kilpailun järjestäjät pidättävät oikeuden julkaista kymmenen kärkeen sijoittuneet tekstit kilpailuantologiassa myös tämän aikarajan päätyttyä.
 14. Novelleja saa ja on jopa suotavaa muokata palautteen perusteella ennen julkaisua.

Novellin lähettäminen

Novelli lähetetään osoitteeseen novakilpailu(at)gmail(piste)com viimeistään tiistaina 28.2.2023. Sähköpostin otsikoksi nimimerkki sekä novellin nimi, viestin leipätekstiin osallistujan nimi ja yhteystiedot (osoite), ja novelli sähköpostin liitteeksi rtf-tiedostona muodossa novellin nimi_nimimerkki.rtf.

Tuomaristo

Nova 2023:n tuomaristoon kuuluvat kirjailija Milka Hakkarainen, kirjailija Camilla Kantola, kriitikko ja luovan kirjoittamisen opettaja Teemu Korpijärvi, Spin-aktiivi ja kustannustoimittaja Anna Mattila, kirjailija Mikko Rauhala ja vuoden 2021 Nova-voittaja ja esikoiskirjailija Mirjami Sirén. Kisassa on esiraati, joka karsii jatkoon pääsevät novellit tuomaristolle. Esiraatiäänet vaikuttavat myös tuomarivaiheessa muodostaen yhden “tuomarin”. Esiraatiin kuuluvat Nita Mäenpää, Juhani Mönkkönen ja Kati Oksanen.

Palkinnot

Novelleista palkitaan kymmenen parasta. Voittaja saa 150 euroa, toiseksi tullut 100 ja kolmanneksi tullut 80 euroa. Sijat 4. ja 5. saavat 50 euroa ja sijat 6.–10. saavat 40 euroa. Jos yksi tai useampia sijoja päädytään jakamaan, saattaa tämä vaikuttaa yksittäisiin palkintosummiin.

Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat tarjoaa kilpailussa kolmen kärkeen sijoittuneille kirjoittajille mentorointia. Mentorointi toteutetaan kilpailua seuraavana kalenterivuonna, jolloin palkituilla on mahdollisuus saada 1-3 kertaa palautetta omista novellipituisista teksteistään. Mentori ja palkittu sopivat keskenään tarkemmin mentoroinnin yksityiskohdista.

Voittajat julistetaan Finncon 2023:ssa, joka järjestetään Tampereella 7.–9.7.2023. Kymmenelle parhaalle ilmoitetaan sijoittumisesta etukäteen, jotta he voivat halutessaan saapua palkintojenjakoon. Tuloslista tulee nähtäville Novan sivuille.

Palaute

Henkilökohtaista palautetta annetaan kaksiportaisesti novellin menestymisen mukaan.

 • Palkitut novellit (sijat 1–10) saavat palautetta tuomaristolta.
 • Esiraadilta tuomaristolle edenneet, mutta sijoittumatta jääneet novellit saavat palautteen esiraadilta.

Lisäksi Novan kotisivuilta löytyy edellisten esiraatien yleispalautteista koostuva kestoyleispalaute, johon on koottu aikaisempien vuosien yleispalautteista yleisimpiä kompastuskiviä ja jossa annetaan yleisluontoisia kirjoitusohjeita. Kestoyleispalautteen sisältö kannattaa kerrata jo ennen oman tekstin lähettämistä kilpailuun, koska se on pätevä muistilista kokeneellekin kirjoittajalle.

Lisätietoja

NOVA-sihteeri Milla Havanka
nova2023 (at) tsfs (piste) fi