Novan usein kysytyt kysymykset

Voiko Novaan lähettää fanfiction-novellin?

Fanfiction ei täytä kirjoituskilpailun ehtoa ”alkuperäinen”. Fanfictionilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että kirjoittaja jatkaa jonkun olemassa olevan tv-sarjan tai kirjan tarinaa, käyttää yksi yhteen alkuperäisen tuotteen maailmaa ja hahmoja. Esimerkiksi Mr Spockin ja kapteeni Kirkin seikkailut Star Trekin maailmassa ovat fanfictionia. Myyttien, satujen ja legendojen kierrättäminen on sallittua, joten esimerkiksi uudelleen kirjoitettu antiikin tarina kelpaa. Viime kädessä ratkaisee se, miten paljon omaa ideaa kirjoittaja on laittanut novelliin.

Miten paljon novellissa tulee olla science fiction- tai fantasia-aineksia?

Novellissa täytyy olla jokin juju, joka tekee siitä arkirealismista poikkeavaa, puhutaan ns. sense of wonderista eli ihmeentunnusta. Sf/fantasia-aines voi hyvin esiintyä vasta aivan tarinan lopussa, jos se vain oleellisella tavalla tekee tarinasta jotenkin arkitodellisuudesta poikkeavan.

Lasketaanko kauhutarinat fantasiaksi?

Yliluonnolliset kauhutarinat lasketaan. Kaikki novellit, joissa on spekulatiivista ainesta, kuuluvat kirjoituskilpailun piiriin.

Voiko osallistua sellaisella novellilla, joka on ollut näkyvissä yksityisen henkilön nettisivuilla?

Novan säännöt kieltävät osallistumisen novellilla, joka on julkaistu netissä tai painettuna. Teksti on julkaistu netissä, jos siihen on linkki joltakin julkiselta sivulta. Jos teksti on netissä säilössä esim. omaa ateljeekriitikkoa varten, silloin sitä ei ole julkaistu.

Voinko käyttää samaa nimimerkkiä kuin viime vuonna osallistuessani Novaan?

Voi, mutta suositellaan käyttämään aina uusia. Jos jokin nimimerkki vakiintuu nicknameksi, ei se enää turvaa anonyymiteettiä kirjoittajalle.

Voinko osallistua novellilla, joka on alkujaan kirjoitettu vieraalla kielellä, ja sen on kääntänyt suomeksi eri henkilö kuin kirjoittaja?

Kyllä voi.

Kilpailukutsussa mainitaan, että tekstien maksimipituus on 45 000 merkkiä, ja liian pitkiksi katsotut tekstit voidaan hylätä. Mikä on liian pitkäksi katsottu teksti eli miten tarkkoja pituuden kanssa ollaan?

Merkkimäärän suhteen ollaan tiukkoja, eli jos novelli menee yli, niin ei muuta kuin tiivistämään.

Ohjeissa pyydetään lähettämään novelli rtf-tiedostona. Miten saan tallennettua tekstini sellaisena?

Klikkaa tekstinkäsittelyohjelman vasemmasta ylälaidasta kohtaa ”Tiedosto” ja valitse ”Tallenna nimellä”. Etsi valikko nimeltä ”muoto” ja valitse tiedostomuodoksi ”rich text format” eli rtf.

Voiko kilpailuun osallistua pelkällä nimimerkillä ilmoittamatta lainkaan henkilötietojaan?

Kyllä voi. Mahdollista palkintoa/palautetta varten sinun tarvitsee kuitenkin ilmoittaa mihin haluat ne lähetettävän. Palkinto on mahdollista lahjoittaa myös hyväntekeväisyyteen, kunhan ilmoittaa kohteen ja tilinumeron.

Miten tuomaristo tarkistaa ettei osallistuvaa novellia ole ennen julkaistu missään tai ettei sitä ole näkyvillä kenenkään nettisivuilla?

Ennen julkaisemattomuus on hyvin yleinen käytäntö kirjoituskilpailussa. Kaikkia julkaisuja emme voi seurata, mutta luotamme myös siihen, että ihmiset kunnioittavat tätä pykälää: olisihan noloa menestyä novellilla, joka sitten myöhemmin diskataan. Nova-tiimi osaa myös käyttää netin hakukoneita ja pistokokeita osallistujille tehdään.

Kuinka monelle sijoittuneelle ilmoitetaan tuloksista ennen palkintojenjakoa ja missä vaiheessa ilmoitukset lähetetään?

Ilmoitamme sijoituksesta 10 parhaan joukkoon sijoittuneelle ja kaikki heidät kutsutaan palkintojenjakotilaisuuteen. Pyrimme ilmoittamaan asiasta mahdollisimman hyvissä ajoin, noin pari viikkoa ennen palkintojenjakoa.

Mitä kaikkia tietoja yhteystiedoissa täytyy ilmoittaa? Onko puhelinnumero pakollinen? Täytyykö ilmoittaa pankkitilin numero mahdollisen palkinnon maksamista varten?

Nimi, osoite ovat pakollisia. Jos osallistut anonyymisti ei tarvitse ilmoittaa niitäkään. Tilinumeroa ei tarvitse lähettää novellin mukana; se kysytään sijoittuneilta erikseen.

Onko novellilla minimipituutta?

Käytännössä ei ole. Yhden sivun novellillakin on mahdollisuus menestyä.

Voiko kirjoittaja vetää halutessaan novellinsa pois kilpailusta kesken kaiken?

Kirjoittajalla on oikeus vetää novellinsa pois kilpailun missä vaiheessa tahansa. Siihen riittää ilmoitus kisan sihteerille.

Estääkö tekstin aiempi julkaisu audioversiona osallistumisen?

Audioversio vertautuu tekstiversioon. Jos olet julkaissut tekstin aiemmin esimerkiksi Youtubessa, sillä ei voi osallistua.