Spin

Spin on Turun Science Fiction Seuran julkaisema scifiin, fantasiaan ja muuhun spekulatiiviseen fiktioon keskittyvä kulttuurilehti. Vuodesta 1977 saakka ilmestynyt Spin on alan vanhin julkaisu Suomessa.

Lehdessä julkaistaan muun muassa kotimaisia ja ulkomaisia sf/f-novelleja sekä arvosteluja, artikkeleja ja uutisia kirjoista, elokuvista, sarjakuvista ja muista harrastajakenttään liittyvistä asioista.

Ajankohtaista

Spin-päivä 5.8. – Tervetuloa tutustumaan lehteen ja sen toimittamiseen!

16.7.2023

Oletko kiinnostunut spefistä – scifistä, fantasiasta ja kaikesta muusta sen kaikissa muodoissa? Kiinnostaako kirjoittaminen, toimituskokemus ja työskentely sekä paperisen että digitaalisen median parissa? Piirrätkö ja oletko kiinnostunut saamaan taidettasi julki? Nyt on mahdollista päästä tutustustumaan Suomen pitkäikäisimpään tieteis- ja fantasiakirjallisuuteen painottuvaan lehteen ja lähteä halutessasi toimintaan mukaan!

Lauantaina 5.8. klo 15 alkaen järjestetään Spin-päivä, jonka aikana lehteä ja sen toimitustyötä esitellään kiinnostuneille ja keskustellaan lehden tulevaisuudesta. Tapahtuma on etänä Zoomissa.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki lehden toiminnasta kiinnostuneet, myös kaikki jo nyt toimitukseen kuuluvat. Spinin toimintaa esitellään päivän aikana, joten uutukaiset saavat perehdytyksen lehteen. Samalla jokainen pääsee osallistumaan lehden sisältöjen ideointiin. Luvassa on rento päivä yhdessä tekemisen ja hengaamisen parissa. Päivään osallistuminen ei sido mihinkään, mutta siellä voi jo ilmaista kiinnostustaan eri tehtäviä kohtaan ja päästä mukaan hoitamaan niitä jo numeroon 2/2023. Erityishuomiona, haemme tällä hetkellä myös uutta päätoimittajaa, erityisesti ajatellen alkaen numerosta 1/24. Nyt olisi siis erinomainen kohta hypätä perehtymään!

Aiempaa toimituskokemusta ei tarvita, vaan tärkeintä on kiinnostus julkaisutoimintaan ja spefiin. Tekemällä oppii paljon, ja tehtävää löytyy sekä kokeneille että aloitteleville tekijöille. Hyvä suomen kielen taito on tässä hommassa toki eduksi.

Ilmoittaudu tapahtumaan viimeistään perjantaina 4.8. klo 18 tällä lomakkeella. Ilmoittautuneille lähetetään linkki Zoomiin viimeistään tapahtumaa edeltävän aamupäivän aikana.

Spin ilmestyy kahdesti vuodessa painettuna. Toimituskunta kokoontuu muutaman kerran vuodessa suunnittelemaan uutta numeroa. Muuten viestittely hoidetaan sähköisesti oman Discord-palvelimemme kautta (palvelin on avoin kaikille kiinnostuneille, sinne voi liittyä myös jo ennen tapahtumaa). Asuminen Turun seudulla ei siis ole välttämätöntä lehden toimitukseen eikä varsinkaan kirjoittamiseen tai kuvittamiseen osallistumiseen.

Spinissä työskentely on luonteeltaan vapaaehtoistyötä. Jokainen lehden tekoon osallistunut toimittaja ja kirjoittaja saa lehdestä tekijänkappaleen ja pyydettäessä työtodistuksen. Vapaaehtoistoiminta on oiva lisä ansioluetteloon varsinkin uran alkuvaiheessa. Lehdessä julkaistuja juttuja voi käyttää työnäytteinä tulevaisuudessa, ja päätoimittaja suostuu mielellään Spinin toimituksessa työskennelleiden suosittelijaksi.

Lisätietoa: päätoimittaja Amanda Suomi / spin@tsfs.fi

Päivän ohjelma:

Klo 15–15.30 Alkunumero: Piirretään ja arvataan spefisanoja

Klo 15.30–15.45 TSFS ja Spin

Tauko klo 15.45–16

Klo 16.00–16.30 Spinin toimituksen esittelyä: miten lehti syntyy?

Klo 16.30–16.55 Juttutyypit ja vinkkejä kirjoittamiseen

Tauko klo 16.55–17.10

Klo 17.1018 Numeron 2/2023 suunnittelua

Spin 1/23 on julkaistu!

11.7.2023

Hirviöteemainen Spinin numero 1/23 on julkaistu ja postitettu vuoden 2022 ja 2023 jäsenille ja muille tilaajille sekä tekijänkappaleisiin oikeutetuille. Lehden painos myytiin loppuun Finnconissa, lisää on tulossa elokuun alkuun mennessä!

Lisätietoa numerosta

Verkko-Spin on jäänyt tauolle

14.1.2023

Verkko-Spin on Spin-tieteiskulttuurilehden sisarjulkaisu, joka ilmestyi verkossa nelisen kertaa vuodessa vuodesta 2020 lähtien.

Pääset Verkko-Spiniin tästä.

Miten saan Spinin?

Jäsenille

  • Vuoden ensimmäinen lehti lähetetään kaikille kuluvan ja viime vuoden Spinillisille jäsenille. Viime vuoden jäsenet saavat lehden mukana maksuliuskan, jonka avulla he voivat maksaa kuluvan vuoden jäsenmaksunsa.
  • Jos et muista, oletko jäsen, tarkista se osoitteesta hallitus@tsfs.fi
  • Jos olet muuttanut viimeaikoina, tee osoitteenmuutos liittymislomakkeella (löytyy sivun lopusta). Huom! Posti ei lähetä lehtiä uuteen osoitteeseesi, ellet ole hankkinut erillistä uudelleenlähetyspalvelua Postilta. Kannattaa siis varmistaa, että meillä on oikea osoitteesi, ettei lehti mene roskiin.

Uusille jäsenille

  • Helppo ja edullinen keino saada Spin on liittyä TSFS:n jäseneksi.
  • Spinillinen jäsenyys maksaa 15 euroa ja sisältää kaksi Spin-lehteä sekä kaikki TSFS:n jäsenedut. Liity jäseneksi liittymislomakkeella (löytyy sivun lopusta).
  • Jäseneksi liittymällä saat myös aina seuraavan vuoden ensimmäisen numeron, jonka mukana tulee maksuliuska.

Tilaa Spin erikseen

  • Kuluvan vuoden lehtien kappalehinta on 5 euroa + postikulut 3,5 €. Tee tilaus laittamalla viesti osoitteeseen hallitus@tsfs.fi otsikolla “Spin-tilaus”.
  • Kaikki vuoden Spinit voi myös tilata ilman seuran jäsenyyttä 22 eurolla. Tee tilaus osoitteeseen hallitus@tsts.fi otsikolla ”Tilaus ilman jäsenyyttä”.
  • Irtonumeroita voi ostaa myös Terrakodilla järjestettävissä yhdistyksen tapahtumissa ja muissa tapahtumissa, joissa TSFS on edustettuna. Maksu käteisellä tai kortilla.

Kaikki TSFS:n jäsenyyttä ja Spinin tilaamista koskevat tiedot
Spinin varastomyynti

Ilmoita Spinissä

Haluatko tarjota lehteen materiaalia tai onko sinulla kysymyksiä liittyen lehden sisältöön? Ota siinä tapauksessa yhteyttä Spinin toimitukseen spin@tsfs.fi. Spinistä on myös mahdollista ostaa mainostilaa. Hinnat, aikataulut ja ohjeet löytyvät lehden mediakortista.