Idea novellipalkinnosta syntyi 1980-luvun alkupuolella TSFS:n silloisessa hallituksessa. Tavoitteena oli tehdä kotimaisesta tieteiskirjallisuudesta tunnetumpaa – palkinnon jakaminen kun usein ylittää uutiskynnyksen. Atorox-hahmo taas on vanhinta suomalaista scifiä.
Harri Haarikko muistelee:
“SPIN saatiin tuolloin kustannussyistä painosta irtoarkkeina, joista hallitus kokoontui kasaamaan postitukseen meneviä lehtiä. … Irtolehdet pinottiin sivujärjestyksessä suurelle pöydälle ja paikalla olevat kulkivat jonossa pöydän ympäri SPINejä kasaten ja tieteiskirjallisuudesta keskustellen.
Muistan aika tarkkaan erään tuollaisen talkooillan, jolloin SPINejä kootessamme keskustelimme ja ideoimme suomalaista sf-novellipalkintoa. Esimerkki tuli tietysti ulkomailta. Olen aika varma, että palkinnon nimeä ehdotti Kari Mäentaka. Nimivaihtoehtoja täytyi olla muitakin, mutta yhtään sellaista en muista ja Atorox-nimen tultua esille ei muille vaihtoehdoille ollut sijaa, niin itsestään selvä tuo oli. Kun nimi oli valittu, oli palkinnon muotokin itsestäänselvyys.”
Ensimmäisten pystien tekijä oli Kari Mäentaan äiti, joka teki savitöitä. Hänelle annettiin malliksi kasa Outsiderin kirjoja, ja prototyyppiä muokattiin sitten hiukan enemmän esikuvansa näköiseksi. Pystejä ei tehty millään muotilla, joten niistä tuli aluksi pakostakin erinäköisiä. (Nykyäänhän erinäköisyys ei ole sattumaa vaan nimenomainen vaatimus.) 90-luvun lopulta asti palkintopystit on tehnyt keraamikko Outi Kurkijärvi.
Ensimmäinen palkinto jaettiin seuran kevätkokouksen yhteydessä 14.5.1983. Tuolloin seuralla ei ollut vielä Atorox-nimen käyttöoikeuksia, joten palkinto oli nimetön. Kilpaan osallistui viitisenkymmentä novellia, ja tuomariston muodostivat Turun ja Tampereen scifi-seurojen raadit sekä yksi edustaja Oulusta. Kukin raati teki top 10 -listan, ja listat yhdistettiin, jolloin saatiin voittajaksi Antti Oikarisen Jumalten vuori. Voittaja oli aika selvä, mutta muuten raatien näkemykset erosivat aika tavalla. Ääntenlaskujärjestelmää on sittemmin uudistettu useampaankin kertaan (http://www.tsfs.fi/atorox/atorox-saannot.php).
Aarne Haapakosken leski antoi luvan käyttää Atorox-nimeä, ja niin kevätkokouksessa 28.4.1984 jaettiin sitten ensimmäinen Atorox-pysti Eija Elolle. Näin Atorox-palkinto oli syntynyt.
Kiitokset tämän historiikin myötävaikuttajille: Jaakko Suominen (TY), Jaana Gustafsson, Harri Haarikko, Boris Hurtta, Pasi Karppanen, Kari Mäentaka, Leila Paananen, Tero Ykspetäjä.