Spin 2/2020

Vuosi 2020 on ollut kuin maailmanlopun alkua. Kohta tarvittaisiin kipeästi jonkinlaista taivaallista väliintuloa. Niinpä tämän numeron teemaksi valikoitui enkelit ja demonit. Teemaa siivitti vahvasti Good Omens -TV-sarja ja sen pohjana toimiva Terry Pratchettin ja Neil Gaimanin romaani Hyviä enteitä, josta Jalava on vastikään julkaissut uuden suomennoksen.

Lähes kolmekymmentä vuotta vanha Hyviä enteitä -fandom on kokenut TV-adaptaation kautta renessanssin, jolta kukaan internetiä joskus käyttävä henkilö tuskin lienee välttynyt. Lehtemme aloittaakin artikkeli, jossa pitkäaikainen kirjan fani Sonja Vilmi tarkastelee fandomin uutta nousua 2020-luvun ilmapiirissä.

Enkelit nousevat keskiöön myös uskontotieteilijä Suvi Laineen ja Good Omens -fani Suvi Kauppilan artikkelissa, jossa käsitellään kristillisjuutalaista enkelimytologiaa ja sitä, miten se näkyy Good Omens -sarjassa ja kirjassa.

Mutta mitäpä olisi enkeleitä ja demoneita käsittelevä numero ilman Supernaturalia? Kunnioitettavat 15 tuotantokautta jatkunut sarja on vaikuttanut jo toista vuosikymmentä populaarikulttuuriin ja urbaaniin fantasiaan. Supernatural on viimein tulossa tiensä päähän, joten nyt on aika pysähtyä miettimään, minkälaisen jäljen se on jättänyt ja millä tavalla se esittää enkelinsä ja demoninsa.

Toki puhumme muistakin aiheista kuin enkeleistä ja demoneista. Tutut Avaruuslampaat löytyvät tästäkin numerosta. Oletko joskus miettinyt, miksi lampaat lentävät avaruudessa kahvikupilla? Kuka on Jouko Pukkila ja miten hän on päätynyt piirtämään Lampaita Spinille? Otimme yhteyttä Pukkilaan ja kysyimme muutaman kysymyksen sarjiksen taustoista.

Shimon scifinurkkakin saa jatkoa. Tällä kertaa ollaan suurten kysymysten äärellä: Mikä on Turun Science Fiction Seuran tarkoitus? Entä fandomin tarkoitus? Moniäänisyyttä juttuun tuo kommentti nuoremman sukupolven fanilta Lyyra Virtaselta. Fandom-sana voi tarkoittaa eri ihmisille ja eri ikäluokille erilaisia asioita.

Julkaisemme myös kaksi voitokasta novellia: Nova 2020 -kirjoituskilpailun voittaneen Anna Ojalahden novellin Pinnan alla ja Noviisi 2019 -kirjoituskilpailun voittaneen Iisa Kotipellon novellin Älä jätä minua koskaan. Molemmat novellit tarjoavat hyytävää tunnelmaa syksyn pimeyteen.

Lehdessä on 48 sivua, värilliset kannet ja mustavalkoiset sisäsivut.

Spin kuuluu monien kirjastojen valikoimiin ja sitä voi tilata meiltä, minkä lisäksi sitä voi luonnollisesti tulla lukemaan toimistollemme Terrakodille. Spinien täydelliset sisällys- ja saatavuustiedot löytyvät lehden arkistosta


ISSN: 0785-2851
Päätoimittaja: Anna Mattila
Toimitussihteeri: Suvi Kauppila
Taitto: Alisa Olkinuora
Kansi: J Zeten
Sivumäärä: 48
Julkaisija: Turun Science Fiction Seura ry.

Spinin pääsivulle