Spin 2/2016

Vuoden 2016 jälkimmäinen Spin on tuhti, 60-sivuinen lukupaketti. Lehden pääartikkelina on päätoimittaja Akseli Pekkarisen kirjoittama katsaus muutaman viimeisen vuoden aikana ilmestyneeseen spefiteemaiseen metallimusiikkiin. Luvassa on niin arthuriaanisia myyttejä, dystopiaa, kaaosvelhoja pilkettä silmäkulmassa kuin ajan ja avaruuden arvoituksiakin.

Tänä vuonna TSFS ja tätä kautta myös järjestäytynyt science fiction- ja fantasiaharrastaminen Suomessa täyttivät 40 vuotta. Tästä syystä yhdistys järjesti toukokuussa vuosijuhlat, joiden tunnelmiin palataan Spinin tässä numerossa Ville Lehdon kirjoittamassa artikkelissa. Mukana juhlissa nähtiin yhdistyksen aktiiveja aivan sen historian alusta lähtien.

Anna Peltomäen matkaraportissa puolestaan kerrotaan hänen päättyneenä kesänä tekemästään matkasta Shared Worlds -kirjoittajaleirille USA:han. Peltomäki sijoittui vuoden 2015 Noviisissa, ja kisan järjestäjien sekä amerikkalaisen sf/f-kirjailija Jeff Vandermeerin yhteydenpidon tuloksena kirjoittajalle pystyttiin tarjoamaan stipendimatka kyseiselle leirille.

Lehdessä tutustutaan myös Rainbow Rowellin kirjoittamaan, Harry Potter -vaikutteiseen romaaniin Carry On. Onko velhokoulusta kertova kahdeksanosainen romaanisarja mahdollista kertoa yksissä kansissa? Kolumni ”Star Wars: The empire strikes back” puolestaan käsittelee Star Wars -elokuvamaailman ja kansainvälisen politiikan välisiä yhtymäkohtia.

Vakio-osuuksista mukana ovat kirja-arvostelut sekä Sippo Mentusen sarjakuvapalsta, jolla tällä kertaa tutustutaan Image-yhtiön tuoreisiin scifi- ja fantasianimekkeisiin. Spinin klassikko eli sarjakuva Avaruuslampaita on lehdessä toki myös.

Lehden ulkomainen novelli on tällä kertaa L.S. Johnsonin alun perin Strange Horizons -lehdessä julkaistu ”Vacui Magia”. Kotimaista novellistiikkaa edustavat vuoden 2015 Nova-kilpailussa sijoittunut Reetta Vuokko-Syrjäsen hieno ”Yhden suhde kolmeen” sekä tämänvuotinen pyyhepäivänovelli ”Jupiterilaisen avaruusperunan arvoitus”.

Spin kuuluu monien kirjastojen valikoimiin ja sitä voi tilata meiltä, minkä lisäksi sitä voi luonnollisesti tulla lukemaan toimistollemme Terrakodille. Spinien täydelliset sisällys- ja saatavuustiedot löytyvät lehden arkistostaISSN: 0785-2851
Päätoimittaja: Akseli Pekkarinen
Toimitussihteeri ja taitto: Pasi Karppanen
Kansi: Vilgot Strömsholm, Pasi Karppanen ja Adolf Shaller / NASA
Sivumäärä: 60
Julkaisija: Turun Science Fiction Seura ry.

Spinin pääsivulle