Spin 2/2013

Vuoden toinen Spin kopsahti jäsenille ja tilaajille postiluukuista syyskuun puolessavälissä. Alun perin numeron piti olla myynnissä jo Finnconissa, mutta ensin painon kesälomat ja tämän jälkeen Terrakodin muutto viivästyttivät lehden matkaan saamista. 52-sivuisen tuhdin lukupaketin teemana on historia.

Vietämme parhaillaan suomalaisen scifin 210. juhlavuotta. Vanhimpana suomalaisena scifi-tarinana voidaan pitää vuonna 1803 Åbo Tidningissä julkaistua Gabriel Israel Hartmanin novellia En Dröm. Varsinainen merkkipäivä oli huhtikuun kuudes, mutta Spinin ilmestymisaikataulu mahdollistaa tämän suuren asian juhlistamisen virallisella teemanumerolla vasta näin kesän puolella.

Juhlan kunniaksi Spinissä julkaistaan Hartmanin legendaarinen novelli suomennettuna, nimellä Uni. Sen oheen olemme kääntäneet Ben Roimolan kirjoittaman, aiemmin Enhörningen-lehdessä ruotsinkielisenä julkaistun lyhyen artikkelin, joka käsittelee sekä kyseistä novellia että Hartmania itseään.

Numeron novellipuolella liikutaan muutenkin historiallisuuksissa. Nova 2012 -kisassa toiseksi sijoittunut Ulla Susimetsän Surunkantaja sijoittuu esihistoriallisen kaltaiseen ympäristöön. Ulkomaalaisten kirjoittajien tarjoamista novelleista poimittiin tällä kertaa julkaistavaksi Tobias S. Buckellin löytöretkiseikkailu In Orbite Medievali.

Enemmän tai vähemmän teemasisältöön lukeutuvaa lyhyttä fiktiota on tarjolla myös raapalepalstallamme, jossa julkaistaan jälleen kuusi kappaletta Shimo Suntilan kirjoittamia tiiviitä spekulatiivisia kertomuksia.

Viime numerossa startannut ja heti ensimmäisen osansa myötä kiitosta saanut Spinin ulkomaankirjeenvaihtajan palsta, Mirka Ulannon Holittomat kolumnit penkoo tällä kertaa niin ikään historiateemaa, mutta ajautuu lopulta tulevaisuuden ja tieteen kautta teatteriin. Huomionarvoista on myös Holittomien kolumnien laajentuminen verkkoon: Terrakoti.netin foorumilla on nyt ulkomaankirjeenvaihtajamme keräämä lista kolumniin liittyviä mielenkiintoisia linkkejä, jotka kannattaa käydä tsekkaamassa.

Lehden pääartikkeli suuntaa katseensa historian sijasta tulevaisuuteen ja kertoo eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan järjestämästä Mustat joutsenet -kirjoituskilpailusta, jonka tuomaristossa myös TSFS oli edustettuna. Kilpailun palkinnot jaettiin sekä kisan sadosta koottu antologia julkistettiin eduskunnassa toukokuussa.

Muilta osin lehden sisältö noudattaa vakiolinjaa. Kuulumisia kirjamaailmasta ilmestyy nykyisin joka numerossa, joten nyt siis keskitytään vuoden toisen neljänneksen, kevään ja alkukesän sf/f-kirjauutuuksiin. Avaruuslampaat jatkavat seikkailuaan vakiintuneella paikallaan Spinin sivuilla, ja keskiaukeamalta löytyy jälleen uusi scifistinen pin-up-juliste.

Spiniä on myynnissä Akateemisissa kirjakaupoissa ja sitä voi tilata meiltä, minkä lisäksi sitä voi luonnollisesti tulla lukemaan toimistollemme Terrakodille. Spinien täydelliset sisällys- ja saatavuustiedot löytyvät lehden arkistostaISSN: 0785-2851
Päätoimittaja: Milla Aalto
Toimitussihteeri ja taitto: Pasi Karppanen
Kansi: Azisa Noor
Sivumäärä: 52
Julkaisija: Turun Science Fiction Seura ry.

Spinin pääsivulle