Spin 1/2021

Numeron 1/2021 teema on luonto ja utopia. Lehti on tehty yhteistyössä Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirin kanssa.

Uutisten huutaessa entistä enemmän maailmanlopun otsikoita halusimme keskittyä valoisampaan tulevaisuuteen, utopiaan. Minkälaisia ratkaisuja spekulatiivinen fiktio tarjoaa ympäristöongelmiin? Tätä aihetta käsittelevät erityisesti Otava Korkan solarpunk-artikkeli sekä Essi Pihkalan katsaus dinosaurusutopiaan. Lisäksi haastattelimme ympäristötutkijaa ja scifi-kirjallisuuden harrastajaa Ville Lähdettä. Hän kertoo, mitä toivoisi näkevänsä lisää tieteiskirjallisuudessa. Olemme myös koonneet vinkkejä suoratoistopalveluiden tarjonnasta lehden teeman ympäriltä.

Ympäristöteemasta innostuneina päätimme pitkästä aikaa hakea novelleja kirjoituskutsulla. Haimme maksimissaan kolmen sivun mittaisia novelleja, jotka käsittelevät jollain tapaa ympäristöongelmia ja spekulatiivisia ratkaisuja niihin. Novellikutsun suosio ilahdutti toimitusta: saimme peräti 38 novellia, jotka tarjosivat toimituksesta koostuneelle raadille monipuolista ja kekseliästä luettavaa. Valitsimme lehteen Riku Lehtimäen, Pihla Tammiston ja Sanna Tolmusen novellit, joilla kaikilla on oma lähestymistapansa kirjoituskutsun antamiin teemoihin.

Teemaan liittyvien juttujen lisäksi Shimo Suntila muistelee alkuvuonna menehtyneen kauhukirjailija Boris Hurtan uraa ja nostaa esiin yllättäviä yksityiskohtia ja helmiä vuosien varrelta. Odottamaton uutinen Hurtan kuolemasta järkytti suomalaista fandomia.Hurtan vaikutus suomalaiseen kauhukirjallisuuteen on kiistaton.

Lehdessä on 44 sivua, värilliset kannet ja mustavalkoiset sisäsivut.

Spin kuuluu monien kirjastojen valikoimiin ja sitä voi tilata meiltä, minkä lisäksi sitä voi luonnollisesti tulla lukemaan toimistollemme Terrakodille. Spinien täydelliset sisällys- ja saatavuustiedot löytyvät lehden arkistosta


ISSN: 0785-2851
Päätoimittaja: Anna Mattila
Toimitussihteeri: Suvi Kauppila
Taitto: Alisa Olkinuora
Kansi: Nelli Honkela
Sivumäärä: 44
Julkaisija: Turun Science Fiction Seura ry.

Spinin pääsivulle