Nova 2021

Nova 2021: voitto Mirjami Sirénille

Valtakunnallisen Nova-kirjoituskilpailun tulokset julkistettiin Atonova-tilaisuudessa 21.8.2021. Tilaisuus toteutettiin myös videomuotoisena, koska koronarajoitusten takia paikan päälle kutsuttiin vain rajattu määrä vieraita. Kilpailun voittajaksi ylsi kauniaislainen Mirjami Sirén novellilla Fuuga. Toisen sijan sai Rovaniemeltä kotoisin oleva Tenka Issakainen novellilla Lüderitzin kisälli. Kolmanneksi tuli helsinkiläinen Jyrki Pitkä novellilla Tähtilaivan lapsi.

Vuodesta 2000 järjestettyyn kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 161 novellia.

Esiraati, jonka muodostivat tänä vuonna Camilla Kantola, Tero Aalto, Leila Paananen ja Pirja Hyyryläinen, arvosteli kaikki novellit ja valitsi niistä finaaliin 25 parasta, joista tuomaristo valitsi kymmenen kärjen. Tuomareina toimivat tänä vuonna vuoden 2020 Nova-voittaja Anna Ojalahti, Spinin päätoimittaja ja kirjabloggaaja Anna Mattila, kirjailija Milka Hakkarainen, kirjailija Mikko Rauhala ja kriitikko Teemu Korpijärvi. Kisan sihteeri oli Kirsi Saaros.

Kuten arvata saattaa, tämän vuoden novelleissa pandemia esiintyi useammassakin tekstissä, joko taustalla tai sitten suorana aiheena. Lapsinäkökulma oli suosittu aihe, sekä myös teinityttö joutuu vieraaseen maailmaan -novellit. Kansanperinteestä ammentavia novelleja oli vähemmän verrattuna menneisiin vuosiin. Korkeaa fantasiaa ei ollut kovinkaan montaa tekstiä, mutta avaruuteen liittyviä scifitarinoita oli enemmän. Uuskummaa tai maagista realismia oli kaikkein eniten. Novellien kirjallinen taso oli vähintään yhtä hyvä kuin vuonna 2020 ja ehdottomasti parempi kuin toissa vuonna.

Tallenne tulosjulkistuksesta on katsottavissa Youtubessa.

Tulokset:

  1. Mirjami Sirén: Fuuga (150 €)
  2. Tenka Issakainen: Lüderitzin kisälli (100 €)
  3. Jyrki Pitkä: Tähtilaivan lapsi (80 €)
  4. APP Pekurinen: Omana aikanaan (50 €)
  5. Johanna Nykänen: Nibkhurrereyan sydän (50 €)
  6. Sanna Tolmunen: Lajinsa viimeinen (40 €)
  7. Essi Varis: Epätäydellinen ympyrä (40€)
  8. Isto Niemi: Anna minun elää (40€)
  9. Johannes Pulkkinen: Kuningattaren rauha (40€)
  10. Saimi Ruuttunen: Kohinan läpi (40 €)

Palkinnot ovat verovapaita.