Nova 2019

Valtakunnallisen Nova-kirjoituskilpailun tulokset julkistettiin Finncon-tapahtumassa Jyväskylässä lauantaina 6. heinäkuuta. Kilpailun voittajaksi ylsi helsinkiläinen Vilja Kesäheinä novellilla ”Täydellinen suunnitelma”. Toisen sijan sai niin ikään helsinkiläinen Teemu Korpijärvi novellilla ”Kauniita unia, Singapore” ja kolmanneksi sijoittui rovaniemeläinen Tenka Issakainen novellilla ”İmparatorluk”.

Kahdettakymmenettä kertaa järjestettyyn kilpailuun lähetettiin yhteensä 146 novellia eli hieman enemmän kuin muutamana edellisenä vuotena.

Esiraati, jonka muodostivat tänä vuonna Katja Juusela, Camilla Kantola, Leila Paananen ja Anna Salonen, arvosteli kaikki novellit ja valitsi niistä finaaliin 24 parasta, joista tuomaristo valitsi kymmenen kärjen. Tuomareina toimivat tänä vuonna kirjailija Samuli Antila, vuoden 2018 Portti- voittaja Marko Järvinen, vuoden 2018 Nova-voittaja Jasmin Kuusela, Kosmoskynän päätoimittaja Toni Saarinen ja sf-kirjoittaja Reetta Vuokko-Syrjänen.

Tänäkin vuonna kirjoittajien suosiossa olivat dystopiat. Erityisesti kiinnostivat tuttujen teemojen kuten köyhyyden, syrjinnän, ilmastonmuutoksen ja ihmisen aiheuttaman tuhon käsittely, unohtamatta zombeja. Raati kiinnitti huomiota myös teinien sielunelämän runsaaseen luotaamiseen sekä kovan scifin, varsinkin ensimmäinen yhteys -tarinoiden, tasaiseen suosioon. Romantiikka ja erotiikka innoittivat kirjoittajia harvinaisen paljon, mutta niihin keskittyvien novellien uskottavuus kompuroi juonen puutteellisuuteen ja hahmojen persoonattomuuteen.

Nova on science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu, ja sen tarkoituksena on sekä kannustaa kirjoittamaan että kouluttaa kirjoittajia. Finaaliin päässeet novellit saavat henkilökohtaisen palautteen ja kolmen parhaan joukkoon yltäneille kirjoittajille tarjotaan oma mentori. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry, Turun Science Fiction Seura ry ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.

Tulokset:
1. Vilja Kesäheinä: Täydellinen suunnitelma (150 €)
2. Teemu Korpijärvi: Kauniita unia, Singapore (100 €)
3. Tenka Issakainen: İmparatorluk (80 €)
4. (jaettu) Piia Määttä: Ensimmäistä kertaa uudelleen (50 €)
4. (jaettu) Pihla Tammisto: Lasisitruunan lapset (50 €)
6. Jessi Jokelainen: Aika, jolloin näin itseni huomenna (40 €)
7. Jaakko Anttila: Liekkipuisto (40 €)
8. Milli Lehtinen: Minä pelastan sinut (40 €)
9. Teemu Korpijärvi: Taivaan haavat (40 €)
10. (jaettu) Meri Lehto: Labyrinttikaupunki (40 €)
10. (jaettu) Johannes Pulkkinen: Me olemme raja (40 €)

Palkinnot ovat verovapaita.