Nova 2018 tulokset

Novan voitto Jasmin Kuuselalle

Valtakunnallisen Nova-kirjoituskilpailun tulokset julkistettiin Finncon-tapahtumassa Turussa sunnuntaina 15. heinäkuuta. Kilpailun voittajaksi ylsi turkulainen Jasmin Kuusela novellilla “Parveke taivaan laidalla”. Toisen sijan jakoivat Ruotsissa asuva Milka Hakkarainen novellilla “Kumskin lapset” ja tamperelainen Kaj Syrjänen novellilla “Lajinsa ainoa”. Toisen sijan lisäksi myös kilpailun kahdeksas sija jaettiin kahden kirjoittajan kesken, mikä on Novalle todella epätavallista, sillä sijoituksia joudutaan harvoin jakamaan.

Yhdeksättätoista kertaa järjestettyyn kilpailuun lähetettiin yhteensä 134 novellia, mikä on sattumalta täsmälleen sama määrä kuin edellisvuotena.

Esiraati, jonka muodostivat tänä vuonna Minttu Carole, Camilla Kantola, Teemu Korpijärvi ja Anna Salonen, arvosteli kaikki novellit ja valitsi niistä finaaliin 24 parasta, joista tuomaristo valitsi kymmenen kärjen. Tuomareina toimivat tänä vuonna kirjailija Samuli Antila, vuoden 2016 Nova-voittaja Marko Järvinen, kirjailija Mia Myllymäki, Kosmoskynä-lehden päätoimittaja Toni Saarinen sekä sf-kirjoittaja Reetta Vuokko-Syrjänen.

Finaaliin ylsi monenlaisia novelleja, mutta erikoista on se, että peräti kolmen top-10-novellin nimessä esiintyy sana “lintu” ja ne hyödyntävät nimensä mukaisesti lintusymboliikkaa. Eläinten ja luonnon lisäksi toistuvia teemoja olivat tämän vuoden kisassa muun muassa dystopiat, vanhemmuus, sosiaalipoliittiset kysymykset sekä hieman yllättävästi Venäjä/Neuvostoliitto. Tuomaristo nosti esiin sen, että finalistinovelleissa oli paljon sadunomaisuutta ja runollista kielenkäyttöä.

Nova on science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu, ja sen tarkoituksena on sekä kannustaa kirjoittamaan että kouluttaa kirjoittajia. Finaaliin päässeet novellit saavat henkilökohtaisen palautteen. Kilpailun järjestävät Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry, Turun Science Fiction Seura ry ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.

Tulokset:

  1. Jasmin Kuusela: Parveke taivaan laidalla (150 €)
  2. (jaettu) Milka Hakkarainen: Kumskin lapset (100 €)
  3. (jaettu) Kaj Syrjänen: Lajinsa ainoa (100 €)
  4. Susanna Hynynen: Surun ja ilon linnut (50 €)
  5. Suvi Kauppila: Hehkulintu (50 €)
  6. Katariina Kotila: Oikeasti (40 €)
  7. Katariina Kotila: Lempeä kuolema (40 €)
  8. (jaettu) Sampsa Hario: Lintumies (40 €)
  9. (jaettu) Joonas Riekkola: Tyhmät pienet ihmiset (40 €)
  10. Kari Virtanen: Tottumus (40 €)

Palkinnot ovat verovapaita.