Nova 2016 tulokset

Valtakunnallisen Nova-novellikilpailun voittaja on tamperelainen Marko Järvinen novellillaan ”Sinisen oven takana”, joka on kunnianhimoinen ja hienosti rakennettu scifitarina tulevaisuudesta, jossa genetiikkaa osataan muokata taitavasti. Toiseksi tuli turkulainen Anna Salonen novellilla ”Vedenneito” ja kolmannen sijan sai tamperelainen Reetta Vuokko-Syrjänen novellilla ”Tämä puoli ylöspäin”.

Seitsemättätoista kertaa järjestettyyn kilpailuun lähetettiin tänä vuonna yhteensä 112 novellia ympäri maata, ja jatkoon niistä pääsi 22. Finalistinovellit olivat aiheiltaan hyvin monenlaisia, ja zombiet, ihmissudet, lohikäärmeet sekä lapset tuntuivat olevan kirjoittajien kiinnostuksen kohteina tänä vuonna.

Nova on palautteellinen science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu, ja sen tarkoituksena on sekä kannustaa kirjoittamaan että kouluttaa kirjoittajia. Jatkoon päässeet 25 novelllia saavat henkilökohtaisen palautteen, ja Novan kotisivuille on koostettu yleispalaute vuosien saatossa huomatuista yleisimmistä aloittelevan kirjoittajan kompastuskivistä. Kilpailun järjestävät Suomen Tieteis- ja Fantasiakirjoittajat ry ja Turun Science Fiction Seura ry.

Esiraati, johon kuuluivat Jenni Hirvonen, Taru Hyvönen, Johanna Junnila sekä Ville Lehto, arvosteli kaikki novellit ja valikoi niistä finaaliin 22 parasta, joista tuomaristo valitsi kymmenen kärjen. Tuomareina toimivat tänä vuonna Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n puheenjohtaja Mia Myllymäki, kirjailija Katri Alatalo, kirjabloggaaja Hanna Matilainen, Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n puheenjohtaja Taru Hyvönen sekä Kosmoskynä-lehden päätoimittajana työskennellyt Juri Timonen.

Tulokset:

  1. Marko Järvinen: Sinisen oven takana (200 €)
  2. Anna Salonen: Vedenneito (100 €)
  3. Reetta Vuokko-Syrjänen: Tämä puoli ylöspäin (50 €)
  4. Sysi Mustonen: Kuin oma poika (40 €)
  5. Inkeri Kontro: Vaihdokasjuttu (40 €)
  6. Sonja Arstio: Mitä eroa on pimeydellä? (40 €)
  7. Maiju Ihalainen: Valo hänen hiuksillaan (40 €)
  8. Teemu Korpijärvi: Troolari 207 (40 €)
  9. Sanna-Liisa Asikainen: Suolalinnake (40 €)
  10. Niko-Samuli Salonen: Kultahiuksinen tyttö (40 €)

Loppukilpailuun pääsivät lisäksi seuraavat nimimerkit: Aamulasku, ai ai, Alisa Taimi, Byrokratius, Joukahainen, Kajo, Marchosias, Misfit, NodellaNod, JuusoLaine, rintalastulevy sekä Tuulihaukka.