Viesti Ma Syys 16, 2013 7:31 pm

Terrakoti minkä nimisenä tahansa tuoksuisi yhtä suloiselta?

Facebookissa on muutamien Terrakotiyhdistysten hallituslaisten kesken käynnistynyt Terrakodin muuton yhteydessä keskustelu siitä, pitäisikö uudella tilalla olla uusi nimi ja uusi logo, vai pitäisikö ylläpitää vanhaa brändiä. Keskustelu haluttiin tuoda sieltä tänne, jossa myös ihmiset, jotka eivät ole Facebookissa, voisivat halutessaan osallistua keskusteluun.

Aihe vaikuttaa tunteikkaalta, joten esitän tässä ensin pyynnön, että kirjoittelua ei käydä korkealla verenpaineella ja etenkin vältetään henkilöön menemistä. Suosittelen aina ennen vastaamista pohtimaan, että mikä kirjoittajan ajatus olisi voinut olla, jos olettaa kirjoittajan tarkoittaneen parasta mahdollista hyvää ja vastaamaan siihen, eikä pikkujuttuihin ja ehkä hätiköityihin tulkintoihin.

Nyt pyrin referoimaan Facebookissa alkaneen keskustelun niin neutraalisti kuin taidan:

Vanhasta Terrakodista on nyt lähdetty ja mukaan on kutakuinkin samoihin aikoihin tullut uusia yhdistyksiä. Vanhoina yhdistyksinä mukana ovat TSFS, TUTKA ja TAS. Uudempia ovat FUI, TYRMÄ ja ANC. Jos toimitilan nimeä halutaan muuttaa, niin nyt näiden muutosten yhteydessä on sille erinomainen aika. Brändiä muuttaessa kannattaa huomioida kaikki mukana olevat seurat, menemättä kuitenkaan liialliseen piperrykseen.

Logon tulee olla yksinkertainen – se ei saa näyttää kuudelta logolta tungettuna yhteen. Logo ei saa olla "liian scifistinen" TAS:ille, TYRMÄ:lle ja ANC:lle, ei "liian animetyylinen", eikä liikaa mitään, mutta sen pitäisi kuitenkin kuvata näitä kaikkia kuutta seuraa ja ennenkaikkea "Terrakotia". Logon suhteen kannattaisi ehkä järjestää jäsenkilpailu. Vanhaa logoa ei heitetä hukkaan, eikä siihen pohjautuvaa lippua polteta, vaan ne jäävät vain eriytyneeseen käyttöön, etenkin TSFS:lle ja TUTKA:lle. Vanha logo on aikanaan adoptoitu Tähtiallianssilta ja sen teemat ovat hyvinkin scifiin liittyviä. Vaikka sen muodoissa voikin nähdä vaikka miekan ja Pac Manin, niin se pohjautuu alunperin Tähtiallianssille rakkaisiin scifiaiheisiin.

Toimitilojen nimen muuttamisessa ongelmana on internet-osoitteen terrakoti.net levittely historiassa. Nyt ollaan myös järjestämässä tulevaisuudessa toistuvaksi tarkoitettua tapahtumaa, nimeltä Terracon. Meillä on yksi englanninkielinen Spin-lehti, jolla turkulaista fandomtoimintaa voidaan helposti esitellä ulkomaalaisille ja siinä, kuten monessa muussa julkaisussa Terrakodin historian ajalta puhutaan "Terrakodista". Meille on siis luotu brändi, niin weppiosoitteena kuin Terrakoti-terminä. Jos alamme muuttamaan asioita, miten paljon voimme muutoksilla menettää? Kuinka suuresti tunnettu tämä brändi on? Mitä sen parantamisella voidaan saavuttaa?

Yritysmaailmassa on toki esimerkkejä siitä, miten organisaatiot ovat muuttaneen koko brändinsä ympäri (Posti -> Itella), tai pitäytyneet vanhassa ties kuinka kauan (Coca Cola). Näitä ja näiden syitä voi pohdiskella, mutta syytä on samalla muistaa, että tässä on myös kyseessä harrastustoiminta, joka ei ehkä ole yhtä vakavaa kuin elinkeinon ylläpito.

Meillä on vaihtoehtoina ainakin seuraavat: 1) Muutetaan logo, mutta ei nimeä. 2) Muutetaan nimi, mutta ei logoa. 3) Ei muuteta nimeä eikä logoa. 4) Muutetaan sekä nimi, että logo. Sikäli kun nyt silmäilin tuota keskusteluhistoriaa Facebookissa, niin vaihtoehto 1 olisi siellä saanut eniten kannatusta. Parasta olisi, jos tässä päästäisiin yhteiseen näkemykseen, eikä asia menisi äänestykseen yhdistysten välillä. Joka tapauksessa, maailma jatkanee kuitenkin radallaan eteenpäin, eikä kysymys ole kuolemanvakava.

Asiasta päätettäneen loppujen lopuksi toimitilojen tilavastaavien kokouksessa. Mahdollisesti päätös on, että järjestetään laajempi äänestys. Tilavastaavien kokous on uusi prosessi, joka jatkaa toimitilojen muuttoon liittyen pidettyjä muuttokokouksia, joissa on ollut edustus joka seurasta. Vastaisuudessa on tarkoitus, että jokainen seura lähettää oman tilavastaavansa näihin tilavastaavien kokouksiin keskustelemaan tilavarauskäytänteistä, siivouksesta, hankinnoista, ylläpidosta ja kaikesta. Nyt jossain vaiheessa ilmeisesti keskustelemaan jopa siis toimitilojen nimestä ja logosta. Jos tämä keskustelu äityy riitelyksi, joutunemme pitämään jonkinlaisen laajennetu tilavastaavien kokouksen, jossa seuroja saa edustaa 2-3 edustajaa ja jotka saavat keskustella kasvokkain asiasta saman pöydän ääressä, riittävän ajan kanssa.

Seurojen hallitusten tulisi tulkita jäsenistönsä tahtoa ja varustaa tilavastaavansa sillä. Jotta hallitukset voisivat tehdä tämän, on suotavaa, että keskustelu jatkuisi mahdollisimman laajasti ja kehittävällä hengellä täällä kaikkien asiasta kiinnostuneiden jäsenten toimesta. Siksi älkäämme siis lytätkö kenenkään mielipidettä, emmekä etenkään kenenkään henkilöä. Keskustelulla ei ole kiire, joten voimme aina lukea kirjoituksemme ajatellen, miltä oikeasti tuntuisi, jos joku kirjoittaisi kohdistaen sen itseemme.