Viesti Su Huhti 01, 2018 1:08 pm

Tutkan Doctor Who -videoilta #40

Tervehdys kaikille.

Uusi vuosi, uusi Tohtori. Ennen vuodenvaihdetta pääsimme todistamaan krikettitossuisen viidennen Tohtorin regeneraatiota, ja nyt on aika aloittaa taipaleemme kuudennen kanssa.

1980-luvun puolessavälissä kahden vuosikymmenen ikäinen Doctor Who oli alkanut jäädä ajastaan jälkeen ja kilpailijoidensa jalkoihin. Jopa brittitelevisiossa pyöri tuossa vaiheessa scifisarjoja, jotka olivat niin perusideansa kuin sisältönsäkin puolesta aikuismaisempia kuin Doctor Who, jolle lastensarjan imago alkoi muodostua riippakiveksi.

Jo viidennen Tohtorin kauden loppupuolella sarjaan oli tuotu ripaus lisää synkkyyttä, ja nähty Tohtori jopa muutaman kerran aseen kanssa. Viides Tohtori oli ollut ylikiltti jokaäidin unelmavävy Peter Davison, joten seuraavasta Tohtorista haluttiin tehdä edellisen vastakohta.

Kuudes Tohtori on itsevarma, korskea, pikkumainen ja äkkipikainen ja täynnä itseään. Sarjassa tämä selitettiin sillä, että jokin oli regeneraatiossa mennyt tällä kertaa pieleen, ja hänellä siksi menisi jonkin aikaa saada marmorikuulat päässään järjestykseen, ja muistaa mitä on olla Tohtori.

Yritys oli omalla tavallaan kunnianhimoinen, mutta valitettavasti vain käsikirjoittajat eivät olleet yrityksen tasalla, ja myös kokonaisten kausien yli ulottuvat tarinakaaret olivat tuolloin tuntemattomia. Katsojalle kuudes Tohtori näyttäytyy turhankin ilkeänä, koska Tohtorin särmikkyyden vastapainoksi tarvittava pehmeys puuttui hahmosta kokonaan.

Roolissa nähdään raamikas Colin Baker, joka oli piipahtanut sarjassa aiemmin gallifreylaisena upseerina. Baker tekee parhaansa, mutta tästä huolimatta monet pitävät häntä huonoimpana Tohtorina. Oikeastaan vasta kuudennen Tohtorin viimeisissä seikkailuissa Bakerin Tohtorin itsevarmuus pääsi oikeuksiinsa.

Colin Baker joutui lähtemään sarjasta myrskyisissä olosuhteissa, vaikka hän itse ja sarjan tuottaja olisivat halunneet hänen jatkavan, ja kuudennen Tohtorin kausi loppui monessakin mielessä ennen aikojaan. Bakerin jälkeen sarja laitettiin puolentoista vuoden tauolle, ja siinä on kuudennen ja seitsemännen Tohtorin välillä melkoisia aukkoja juonessa.

Kokonaan oma lukunsa on kuudennen Tohtorin vaateparsi, joka on kerännyt yhtä vähän kiitosta kuin kantajansa. Baker itse olisi halunnut hahmon pukeutuvan johonkin synkempään, mikä olisi korostanut tämän uutta persoonallisuutta. Tuottajat katsoivat kuitenkin parhaaksi pukea tämän asuun jota Baker on kuvaillut "onnettomuudeksi sateenkaaritehtaassa".

Tulevan vuoden aikana käymme läpi kuudennen Tohtorin kauden neljässä videoillassa. Niissä Tohtorin kumppanina jatkaa kauniine silmineen amerikkalainen arkeologianopiskelija Perpugilliam "Peri" Brown, johon tutustuimme viime vuoden lopulla.

Bakerin kaudella sarja siirtyi puolen tunnin jaksoista osin kolmevarttisiin, ja näin ensimmäinen videoilta koostukin kolmesta seikkailusta, joista ensimmäinen koostuu neljästä 25 minuutin jaksosta ja kaksi jälkimmäistä kahdesta 45 minuutin jaksosta. Jaksot kantavat nimiä "The Twin Dilemma", "Attack of the Cybermen" ja "Vengeance on Varos".

Aika on ensi viikon lauantai 27.1. ja paikkana Terrakoti. Aloitamme jälleen kolmelta, ja pidämme seikkailujen välillä normaalit jaloittelu- ja pissallakäynti- ja ruokatauot. Tuttuun tapaan jokainen paikalle saapuva on vapaa tuomaan mukanaan syötävää niin julkiseen kuin yksityiseenkin jakoon.

Terrakoti löytyy Yo-talo B:stä, osoitteesta Rehtorinpellonkatu 4-6. Hyviä maamerkkejä ovat Hämeenkadun "Akateeminen" Hesburger sekä Proffan kellari -opiskelijabaari, jonka naapurissa Terrakoti sijaitsee.

Päästyäsi B-talon pihalle kierrä roskiskatokset, etsi vihreästä seinästä kyltti "Osakuntalaisia osissa ja muuta kummaa" (muu kumma olemme me), kävele sisään ovesta ja jatka käytävää oikealle. Terrakoti löytyy käytävän päästä vasemmalta.

Edelleen mainittakoon edelleen vinkkinä uudemmille kävijöille, että Terrakodille kannattaa varautua villasukkien kanssa. Toimistomme on viileä paikka, sanan monessakin mielessä.

Tilaisuus on avoin kaikille Tutka ry:n jäsenille. Jos tämän vuoden nimellinen viiden euron jäsenmaksu on hoitamatta, voi sen suorittaa kätevästi paikan päällä.

Tervetuloa!