Viesti Ke Maalis 04, 2020 10:11 pm

Tutkan Irtokarkkimaraton #1

Tervetuloa Tutkan ensimmäiseen irtokarkkimaratoniin, sekä matkalle  läpi ajan, avaruuden ja 1990-luvun spefisarjojen.

Tutkan saatua viime vuoden lopulla Doctor Whon pakettiin on sillä mahdollisuuksia kokeilla tänä vuonna yhtä ja toista uutta. Yksi näistä ideoista kantaa nimeä irtokarkkimaraton. Nimensä mukaisesti irtokarkkimaratoneissa on tarkoituksena katsoa yksittäisten televisiosarjojen jaksoja jollain kokoavalla teemalla.

Ensimmäisen irtokarkkimaratonin teemaksi valikoituivat 1990-luvun sf/f-sarjat, koska tällä tavalla saadaan toteutettua parikin jo jonkin aikaa odottamassa ollutta yleisötoivetta.

Kattaus on kokonaisuudessaan seuraava:

Quantum Leap: The Color of Truth (1989) (48 min.)
The Adventures of Brisco County Jr: The Orb Scholar (1993) (46 min.)
Xena: The Warrior Princess: Sins Of The Past (1995) (43 min.)
The X-Files: The Post-Modern Prometheus (1997) (47 min.)
Farscape: Premiere (1999) (50 min.)

Maratonin aloittava Quantum Leap nähtiin meillä nimellä Aikahyppy 1990-luvun alkupuolella. Vaikka sarja olikin ennalta-arvattava, perustui sen teho juuri siihen, että jakson alkaessa katsoja tiesi täsmälleen mitä saisi. Otteeltaan sarja peittelemättömän lämminhenkinen ja jokaisessa jaksossa oli mukana jonkinlainen moraalinen opetus.

Sarjassa Sam Beckett vaelsi ihmiskehosta toiseen, ideana että hänen oli kussakin jaksossa korjattava kyseisen ihmisen elämässä jokin asia. Aikahyppely oli rajattu Samin omaan elinaikaan, mikä käytännössä tarkoitti USA:n lähihistoriaa 1950-luvulta eteenpäin. Apunaan Samilla oli hänen omasta ajastaan eli jotakuinkin vuosituhannen vaihteesta kotoisin oleva hologrammi Al.

Vähemmän tunnettu ja monelta aikanaan ohi mennyt The Adventures of Brisco County Jr. oli kolmannen Indiana Jonesin tekijöiden kunnianhimoinen yritys yhdistää samaan sarjaan länkkäri- ja scifiaineksia. Monet jaksoista liittyivät mystiseen, jostain kaukaa maapallolle saapuneeseen metallipalloon, jonka perässä kaikki tuntuivat sarjassa olevan.

Vaikka mukana olikin scifielementtejä ja osa jaksoista on laskettavissa steampunkiksi, oli Brisco County ennen kaikkea lännensarja. Kuten Aikahypyn tapauksessa, myös Brisco Countyn pilotti olisi normielokuvan pituinen, josta syystä näemme siitä ensimmäisen pilotin jälkeen tulleen varsinaisen jakson. Pitkäikäinen sarja Brisco County ei ollut, vaan sen taru loppui yhteen kauteen.

Xena: The Warrior Princess sen sijaan lienee nimenä tuttu monelle sellaisellekin joka ei ole itse sarjaa nähnyt. Sarjan nimihahmo lieneekin yksi isoimmista 1990-luvun queer-ikoneista. Soturiprinsessä aloitti pahiksena enemmän tai vähemmän lapsille suunnatussa sarjassa Hercules: The Legendary Journeys, mutta hahmosta tuli niin suosittu, että se sai oman sarjansa.

Näemme sarjasta sen ensimmäisen jakson, jossa sankaritar vielä potee tunnontuskia menneisyytensä vuoksi, ja jossa seikkailuihin haluava Gabrielle-tyttönen liimautuu tämän kylkeen. Xena oli sijoittuvinaan jonnekin muinaiseen Kreikkaan, mutta historia heitti sarjassa iloisesti häränpyllyä. Se myös yhdisteli kohtalaisen surutta pakahduttavaa melodraamaa ja hilpeää slapstickia.

Myös X-Files, suomalaisittain Salaiset kansiot on epäilemättä maineeltaan monelle tuttu. 1990-luvun kulttisarja kertoi outoihin tapauksiin erikoistuneesta kahden agentin muodostamasta FBI:n yksiköstä, joka päätyi selvittelemään niin ufosalaliittoja muitakin Amerikan takahikiöillä tapahtuvia kummallisuuksia.

Näemme sarjasta sen viidenneltä tuotantokaudelta mustavalkoisen erikoisjakson joka tekee kunniaa vanhoille kauhuklassikoille ja etenkin James Whalen Frankensteinin morsiamelle, joka nähtiin muutama vuosi sitten TSFS:n Halloween-maratonissa. Emme siis esimeriksi mieleenpainuvaa jaksoa "Home", valitettavasti.

Sarjoista tuorein on illan päättävä Farscape, joka edustaa enemmän tai vähemmän puhdasta avaruusoopperaa. Vuonna 1999 käynnistynyt sarja kertoo astronautti John Crichtonista, joka sinkoutuu avaruuslennolla kauas tähtitarhojen tuolle puolen, outojen muukalaisolentojen keskelle vailla mitään mahdollisuutta päästä takaisin kotiin.

Lisätietoja:

https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_Leap
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Adven ... County,_Jr.
https://en.wikipedia.org/wiki/Xena:_Warrior_Princess
https://en.wikipedia.org/wiki/The_X-Files
https://en.wikipedia.org/wiki/Farscape

Aika on tämän viikon lauantai 7.3. ja paikkana Terrakoti. Aloitamme kello kahdelta, ja pidämme jaksojen  välillä normaalit jaloittelu- ja pissallakäynti- ja ruokatauot. Tuttuun tapaan jokainen paikalle saapuva on vapaa tuomaan mukanaan syötävää niin julkiseen kuin yksityiseenkin jakoon.

Terrakoti löytyy Yo-talo B:stä, osoitteesta Rehtorinpellonkatu 4-6. Hyviä maamerkkejä ovat Hämeenkadun "Akateeminen" Hesburger sekä Proffan kellari -opiskelijabaari, jonka naapurissa Terrakoti sijaitsee.

Päästyäsi B-talon pihalle etsi vihreästä seinästä kyltti “Osakuntasali ja B-talon 1. kerros”, kävele sisään ovesta ja jatka käytävää oikealle. Terrakoti löytyy käytävän päästä vasemmalta.

Tervetuloa!